Wie ben ik? Bovenal creatief, antwoord ik meestal. Dat ik van schrijven houd, dat moge duidelijk zijn. Ik schrijf deze blogs natuurlijk, volg komend jaar de communicatiespecialisatie van mijn opleiding, en een van mijn grootste passies is verhalen schrijven.

Ik weet dat er meer mensen zijn die schrijven als hobby hebben dan ik altijd dacht. De een schrijft songteksten, de ander gedichten. De een schrijft historische romans, de ander sciencefiction. En sommige mensen houden gewoon een dagboek bij. En dat weet je niet altijd van iemand!

Ik schrijf boeken

Hoe het zo is gekomen, dat schrijven, weet ik eigenlijk niet meer. Het was altijd een vanzelfsprekendheid voor mij. Als ik op de basisschool een opstel van vijf kantjes moest schrijven, leverde ik er vaak vijftien of twintig in. Op de oude computer van mijn vader schreef ik verhalen in comic sans over kinderen in Oostenrijk en China (wat ik me daarbij voorstelde, in ieder geval).

Tijdens mijn middelbare schoolperiode heb ik drie boeken geschreven, de laatste als onderdeel van mijn profielwerkstuk. Soms vind ik het nog steeds ongelofelijk. Geen dikke pillen hoor, je kunt ze het best classificeren als korte verhalen of novelles. Maar ze staan wel mooi in mijn boekenkast, en in de boekenkasten van familie en vrienden. En dat is ontzéttend gaaf, als je erover nadenkt.

Soms vind ik het leuk om wat teksten op mijn typemachine te schrijven

Weet waarom je wil schrijven

Toen ik ging studeren, was het plan om op dezelfde voet door te gaan wat betreft het schrijven van verhalen/boeken. Het probleem van boeken schrijven als hobby, is dat je het voor jezelf doet en alleen voor jezelf. Er is vaak geen stok achter de deur. Dat schrijven verdwijnt dan makkelijk uit je planning, is mijn ervaring. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen.

Het belangrijkste is dat je weet waaróm je er tijd voor wilt maken. Weet waarvoor je het doet. Schrijven is mijn belangrijkste creatieve uitlaatklep. Ik schrijf als ik mijn hoofd leeg moet maken, als ik ergens een beslissing over moet maken, als ik het overzicht kwijt ben. Maar ook het schrijven van fictie en verhalen neem ik tegenwoordig serieuzer.

Geordend en chaotisch

Zo heb ik laatst weer een novelle afgerond. Mijn broertje heeft hem als eerste proeflezer mogen lezen, en momenteel ben ik de laatste aanpassingen aan het doen. Dan gaat een kennis redactioneel naar de tekst kijken, en misschien dat ik het nog een clubje mensen laat lezen, voor ik ga bedenken wat ik er mee wil doen. Ik probeer niet aan te veel projecten tegelijk te werken, maar dat zit wel in mijn natuur. Nieuwe ideeën neem ik tegenwoordig op in een gigantische database (ik heb tientallen ideeën waar ik nog niets mee heb gedaan). Dat klinkt overigens heel georganiseerd, maar zoals met alles ben ik zowel geordend als ontzettend chaotisch, dat ben ik ten voeten uit.

pagina uit een boek waar een aantal woorden uit gemarkeerd zijn: "De dag dat het geluk met succes terugkeerde, had een leegte waarop het lachen danste"
Een creatieve bezigheid die ik iedereen aanraad: streepgedichten!

Schrijven als ultiem medium

Zo ben ik ook met het schrijven zelf. Ik ben alles behalve een plotter (behalve toen ik ooit een thriller schreef, toen heb ik wel de grote lijnen uitgedacht voor het spanningselement). Ik begin gewoon, stap als het ware in de auto bij mijn personages en zie wel waar we terechtkomen. Dat levert soms plot twists op waar ik zelf van opkijk, maar ook aanzienlijke plotholes en dus meer redigeerwerk achteraf. Nobody’s perfect, right?

Wat ik wil met het schrijven weet ik nog niet. Het is voor mij net zo essentieel als ademhalen en eten. Dat klinkt heel dramatisch, maar het is echt zo. Ik functioneer het beste als ik dat wat in mijn hoofd zit op papier kan krijgen. Het is voor mij hét ultieme medium. En het is heerlijk om verhalen te verzinnen, op ontdekkingstocht te gaan in een (belevings)wereld die niet de mijne is. Gevalletje “Je had erbij geweest moeten zijn”, maar geen nood, ik schrijf het voor je op.

Aan iedereen die in zijn vrije tijd bezig is met schrijven of anderszins dingen creëert, zou ik willen zeggen: houd vol. Blijf er tijd voor maken, wat je doet is bijzonder, al was het maar voor jezelf!

Tip: het Leids Academisch Kunstcentrum (LAK) biedt verschillende online en offline schrijfcursussen aan! Ik heb zelf (nog) geen cursus gevolgd, maar het lijkt me ontzettend leuk om een keer op die manier meer over het schrijfproces te leren!