De feestdagen komen er weer aan. Als vegetariër vind ik dat nog wel eens lastig, aangezien vlees vaak een vast onderdeel is van het Kerstmenu. Gelukkig zijn er in Leiden steeds meer restaurants die vegetarische gerechten aanbieden. In deze blog een overzichtje van mijn favoriete vegetarische restaurants in deze sleutelstad, die ook na de feestdagen een bezoekje waard zijn.

Mijn absolute favoriete plek in Leiden is ‘Het Slachthuis’. Dit restaurantje, dat je vlakbij de Meelfabriek vindt, is zelfs helemaal vegan. Eigenares Esther Tijsterman vertelt dat ze haar lunchroom expres deze opvallende naam heeft gegeven. Bij Het Slachthuis vind je onder andere een vegan hotdog, massala kroketten en een plantaardige burger. De specialiteit van deze lunchplek zijn de vegan zoete taartjes, het assortiment hiervan verandert afhankelijk van de seizoensproducten. In de herfst vind je er bijvoorbeeld vegan worteltaart. Deze zoetigheden maakt eigenares Esther zelf. Bewaar dus na je lunch een plek voor een stukje taart, ze zijn heeeeerlijk!

Heerlijke wrap bij Het Slachthuis

Vegetarisch streetfood

Bij Aloha, gevestigd op de Beestenmarkt, kan je genieten van vega streetfood. Hier heb je dus de mogelijkheid om diverse, kleine gerechten te delen met je gezelschap. Daarnaast heeft dit restaurant een heel uitgebreide cocktail- en mocktailkaart. Mijn favoriet bij Aloha zijn de heerlijke vegetarische borrelhapjes, zoals de nacho’s, flatbread en zeewier loempia’s. De nagerechten die Aloha serveert zijn trouwens gemaakt door de eigenaresse van Het Slachthuis.

Aloha in centrum Leiden

Vega in hartje Leiden

Bij Hoezo heb je een uitgebreide menukaart met verschillende vegetarische opties, een groot deel van de gerechten kunnen ook vegan bereid worden. Je hebt hier onder andere de keus uit een oesterzwamshoarma, indische dagschotel of vegan bowmore burger. De prijzen van de gerechten bij dit restaurant zijn overigens aan de lage kant. Daardoor is het er ook voor een vegetarische student nog heel goed te betalen. Ook altijd een prettige bijkomstigheid.

Meer vegetarische opties

Naast deze volledig vegetarische restaurants zijn er in Leiden ook steeds meer gelegenheden die heerlijke vegetarische gerechten aanbieden (iets anders dan een salade met geitenkaas, ja). Voor goed vega(n) dineren kan je onder andere terecht bij De Waag. Het menu verandert hier regelmatig en daardoor blijft het smikkelen. Momenteel biedt de Waag onder andere een ‘gnocchi smoked cheddar’ aan. Die heb ik zelf nog niet geprobeerd maar wil ik zeker binnenkort gaan proeven!

Lot & de Walvis kan natuurlijk ook niet in dit rijtje ontbreken, dit restaurant zit in de Haven van Leiden. Momenteel serveren ze hier een ‘vegan stew’, daarnaast hebben ze ook een ‘Italian Veggie’ burger. Tot slot restaurant Logica; hier heb je als vegetariër de keuze uit een vegan chilli met rijst en tortillachips en een afwisselende vegan daghap. De gerechten op deze kaart zijn bereid met 100% biologische producten.

Ik heb inmiddels honger gekregen na het schrijven van deze blog, ik hoop jullie ook en ik hoop dat jij bij deze genoeg vegetarische restaurants tips hebt. Zo niet? Misschien is het eten van Consious Kitchen in Den Haag dan iets voor jou.