Het plantenasiel in Leiden. Ik wilde er al heel lang heen maar nu het vakantie is ben ik eindelijk geweest. Ik heb een ontzettend schattig plantje geadopteerd. Mocht je nu denken: ‘Een plant adopteren? Dat klinkt fantastisch?!’, of ‘Wat is een plantenasiel?’, lees dat vooral verder want ik zal het allemaal uitleggen.

Buitenkant van het plantenasiel
Het plantenasiel zit best een beetje verstopt, maar zo ziet het er dus uit!

Wat is het plantenasiel?

We hebben allemaal wel eens een plant gehad waar we niet zo goed voor hebben gezorgd. Te veel water, geen zon of te weinig liefde: wat het ook was, je plant was langzaam aan het sterven. Zelf wist je misschien niet meer hoe je hem moest redden en heb je hem uiteindelijk weggegooid. Zonde! Voor dit soort planten is er namelijk het plantenasiel. Het plantenasiel is een precies wat je denkt dat het is; een asiel voor planten. Vrijwilligers nemen de bijna dode of ongewilde plantjes aan en brengen ze weer tot leven. Vervolgens kunnen de plantjes op zoek naar een nieuwe eigenaar (hopelijk met groenere vingers).

planten in het plantenasiel in Leiden.
Zoveel keuze!

Hoe werkt het

Als je een plantje wil doneren kun je deze afgeven bij het asiel. Je kunt dan zelf een ook een nieuw plantje uitkiezen. Mocht je geen plant in de aanbieding hebben, dan kun je ook gewoon een plant adopteren. De planten zijn in principe gratis maar er wordt wel verwacht dat je een kleine donatie geeft aan het asiel. Dit geld wordt gebruikt voor potgrond en andere benodigdheden om toekomsitge planten in nood. Zo kan het plantenasiel blijven bestaan!

De plantjes die wij kochten!
Natuurlijk moet je je geadopteerde planten wel een naam geven. Hubèrt is van mij.

Ontmoet onze planten

Ik ging met twee vriendinnen naar het asiel. Het is in de buurt van het station maar het zit best een beetje verstopt. Toen we het hadden gevonden en we binnenkwamen waren er zo’n drie vrijwilligers bezig een hele grote plant te verpotten. Wij keken ondertussen een beetje rond naar alle schattige plantjes. Ik had nogal keuzestress (ze waren allemaal zo leuk!) maar uiteidelijk hebben we alledrie hebben we een plantje geadopteerd en we zijn er heel blij mee. Zelf koos ik voor een aloë vera plantje omdat ik niet de allerbeste plantenmoeder ben en deze niet zo veel nodig heeft (I try, oké). Er waren ook een aantal grotere planten die heel mooi waren, maar dat durfde ik niet aan. Eerst maar eens een kleintje verzorgen.

Het plantenasiel is elke vrijdag open van 14:00 tot 17:00. Het adres was Ballonpad 2 in Leiden, maar inmiddels zijn ze verhuisd naar Raamstraat 17. Ik kom er zeker nog eens terug. Wil jij ook een plant adopteren, maar eerst weten welke plant bij jou past lees dan hier het blog van Manon.

Heb jij al een plant geadopteert? Laat in de comments weten hoe het gaat met jouw plantenkind!