Een (half) jaartje naar Indonesië, Japan, Engeland of Amerika: het kan niet ver genoeg. Mijn vrienden zijn de hele wereld over gereisd voor hun studie. Over de grens gaan stond altijd al op mijn planning, maar door wat studievertraging heeft dat nog even op zich laten wachten. Tot nu. Ik neem je mee met mijn ervaringen in het aanmelden voor een studie in het buitenland. Zodat jij, mocht je dit ook ooit willen doen, hopelijk iets minder in het diepe wordt gegooid en wat meer weet over hoe en wat.

Auf Wiedersehen, Nederland!

De knoop doorhakken om definitief ons koude kikkerlandje te verlaten is best eng vond ik zelf. Niet zo zeer omdat het buitenland angstaanjagend is, maar vooral omdat het betekent dat het leven in Leiden tijdelijk on hold wordt gezet. Na vier jaar ben ik toch wel gehecht aan ons sleutelstadje geraakt en om een jaar lang afstand te nemen is best intens. Toch ben ik er heilig van overtuigd dat studeren in het buitenland voor iedereen een waardevolle ervaring is en ik geloof dan ook dat je zo’n kans moet pakken wanneer je kan.

Vanaf het moment dat ik de beslissing maakte om weg te gaan werd het tijd om écht na te denken. Waar wil ik naartoe? Hoe lang wil ik gaan? Wat zijn voor mij belangrijke eisen aan een studie? Wat is mijn budget? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden en die bepalend zijn voor je keuze. Zo verlangde een deel van mij stiekem naar een luxe studentenleven in New York. Studeren aan een Ivy League universiteit zoals in Gossip Girl. Daar moet je dan wel aardig wat pieken voor neerleggen: makkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast is het ook maar de vraag of de door jouw gekozen bestemming je studiekeuze aanbiedt, sommige specialisaties worden lang niet overal aangeboden. Gelukkig bleek mijn eerste keuze betaalbaar, hadden ze de master die ik wilde en dit alles óók nog eens in een van mijn favoriete steden: Berlijn.

Emma Zijtregtop zittend met een ansichtkaart van Berlijn in haar hand.

Bespaar jezelf stress

Zodra je weet waar je naartoe wil gaan is het tijd om te kijken naar het aanmeldingsproces. Leer van mij en bespaar jezelf vooral veel stress door lekker op tijd ermee te beginnen. Ga in maart al kijken naar welke documenten je moet verzamelen. Wellicht moet je een motivatiebrief schrijven of een essay, heb je een aanbevelingsbrief nodig, vertalingen van documenten; universiteiten vragen vaak veel!

Nu is de procedure natuurlijk anders in elk land, maar als toekomstig international worden meestal veel documenten van je verwacht. Lees de richtlijnen op de website goed door of mail desnoods om te checken of alles wat je gedaan hebt goed is. Zo kwam ik er last-minute achter dat ik gewaarmerkte kopieën van al mijn documenten moest hebben. Dit leidde ertoe dat ik vlak voor de deadline als een malle door Den Haag hobbelde van rechtbank naar rechtbank om een luttel stempeltje op een papiertje te krijgen. Op zich is het wel lekker als je dat zonder stress kan doen omdat het document diezelfde dag nog op de post moet. Leer van mij.

Blijf niet stilzitten!

Na het indienen van alle vereiste documenten is het simpelweg afwachten op de uitslag. Dit is spannend, maar zoek lekker afleiding door alvast na te denken over zaken als verblijf, wat je mee wil nemen, de reis en het eventueel opzeggen van je kamer in Leiden! (Of ergens anders) Natuurlijk kun je nog niets definitief regelen tot je bevestiging hebt, maar zeker iets als het zoeken van een kamer in een ander land is geen makkelijk klusje. Het is slim én leuk om alvast naar mogelijkheden te kijken en je te oriënteren. Ik heb al honderden kamers in Berlijn bekeken en in mijn hoofd al tien tripjes naar de IKEA gemaakt, het is een erg vermakelijk klusje.

Wanneer je zelf je studie in het buitenland gaat regelen komt er dus best wat gedoe bij kijken. Raak niet in paniek als je veel documenten e.d. moet inleveren; als je lekker op tijd begint komt het helemaal goed. En het komt ook goed als je wat laat bent: ik ben levend bewijs. Daarnaast is er altijd nog de universiteit om je te helpen.

Over enkele weken hoor ik of ik mijn Duitse avontuur naar het bruisende Berlijn aan mag gaan. Welke plek zou jij kiezen voor je buitenlandse studieavontuur?