Het is nu officieel: het wordt een kerst zonder de hele familie bij elkaar of grote diners of feestjes met vrienden. Het kan dit jaar niet. Ik draai het liever om: Wat kan er dit jaar wél?

Kerst staat voor mij voor gezelligheid en lekker eten met mijn familie en vrienden. Ik sloof me altijd enorm uit in de keuken, dat vind ik geweldig. Traditioneel hebben we één kerstdiner met mijn opa en oma erbij, en vaak nog een kerstlunch met mijn andere opa en oma. Hoewel onze familie niet groot is, vinden we het toch te riskant om met mijn opa en oma aan dezelfde tafel te zitten. Nu gaan mijn ouders brunchen bij mijn opa en oma en houd ik met mijn sibling een Netflixmarathon met kerstwaardige snacks. Ook ga ik op Kerstavond een diner langsbrengen bij mijn opa’s en oma’s, zoals ik ook al eerder heb gedaan. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om er toch nog een leuke kerst van te maken!

Koken op afstand

Is het kerstdiner normaal altijd een team effort en maakt iedereen een gang? Ja, dat wordt logistiek gezien misschien wat lastig, maar je kunt alsnog wel met z’n allen koken op afstand! Laat iedereen een recept voor een gang uitkiezen (houd rekening met elkaars dieetwensen én kookkunsten!) en zorg dat de boodschappenlijstjes gemaakt worden. Iedereen haalt zelf de boodschappen en kookt de uitgekozen recepten terwijl je digitaal contact hebt met elkaar. Chaos gegarandeerd natuurlijk. Het is misschien wat minder gezellig, maar door hetzelfde eten te maken en op te eten, creëer je misschien toch nog een soort verbondenheid. Heb je weinig budget? Vorig jaar maakte ik een driegangendiner voor vier personen voor nog geen 20 euro!

Gek doen met kerst is altijd mogelijk en gratis
Gek doen is gelukkig altijd mogelijk én gratis 😉

Lootjes trekken

Met Sinterklaas heb ik lootjes getrokken met vrienden (afgelopen zaterdag was het zover), maar sommige mensen doen dat ook met kerst. Trek online lootjes, stuur een pakketje met het cadeautje en gedicht naar de ontvanger en pak de pakketjes online gezamenlijk uit. Zo ben je toch nog een soort van samen.

Kerstwandeling

Als er één activiteit is die heel populair is geworden tijdens de coronacrisis, is het wandelen. Iedereen is aan de wandel. Waarom zou je niet alsnog je dierbaren om je heen hebben tijdens een kerstwandeling? Neem thermosflessen met warme chocolademelk of glühwein mee en wat lekkers. Ik duim voor je dat het droog blijft, dat is natuurlijk altijd de vraag in ons druilerige kikkerlandje.

Kerstkaarten sturen

Maak iemands dag door een kerstkaart te sturen! Zet er een lieve boodschap op, schrijf op waarom je dankbaar bent dat je die persoon kent of wat je die persoon toewenst voor het komende jaar. Ik ben een voorstander van echte post, ik vind het heerlijk om te sturen én om te ontvangen. Begin wel op tijd (ik had me voorgenomen op tijd te beginnen, maar ik ben er helaas nog niet aan toegekomen), want zoals we allemaal weten hebben ze het bij de post enórm druk deze weken!

Stapel kaarten om te versturen met kerst

Game night

Laat alle moetjes met kerst varen (het kan toch niet) en houd een spelletjesavond! Of dat nou fysiek met je familie of huisgenoten is of online met vrienden, spelletjes zijn altijd goed. Online zijn mijn favorieten Among Us en Pictionary. Offline ben ik altijd in voor Rummikub of Keer op Keer.

Filmmarathon

Nog één in de categorie “Niks moet, alles kan”: trek je oversized kersttrui aan, plof op de bank en doe een marathon met je favoriete (kerst)films! Ik ben in november al begonnen met de kerstfilms. Hoe slechter, hoe beter. Love Actually is mijn all-time favorite. Andere (niet-kerstgerelateerde) aanraders: Harry Potter, Pirates of the Caribbean, Mamma Mia! en films van Christopher Nolan. Vergeet de snacks niet!

Wat doe jij dit jaar met kerst?