Toen ik in Leiden ging studeren ben ik lid geworden bij Augstinus. Hoewel ik dat natuurlijk ook grotendeels deed voor alle leuke feesten en activiteiten was mijn voornaamste reden het maken van nieuwe vrienden. Zoals je misschien wel weet, vorm je (zoals bij de meeste studentenverenigingen) een cordial (lees: jaarclub). Dat is een vaste groep waarmee je je studententijd doorgaat. In het geval van Augustinus is er elke maandagavond een borrel en daarvoor eet je samen: cordialavond. Nu ben ik vierdejaars en niet meer vaak op borrel te vinden. Echter, ik eet nog steeds élke maandag met mijn cordial van zestien meiden. Ja, echt élke maandag. In deze blog neem ik jullie mee op de chaos van een cordialavond.

Wie wat waar: een taakverdeling

Ik ben zelf degen die elk halfjaar een rooster maakt. Hier staat op waar we eten (mensen schrijven dan hun fusie af) en wie er boodschappen moeten, moeten koken doen en afwassen. Dit zorgt ervoor dat alles eerlijk verdeeld is. Helaas gebeurt het nog best vaak dat het last minute toch niet bij iemand kan, wat te verwachten is met zo’n grote groep chaotische meiden. Dan is het de bedoeling dat er wordt geruild. Wonder boven wonder vinden we dus elke week een plek om met zoveel te eten. Heb je trouwens ooit geprobeerd met 16 man in een chat te overleggen waar jullie allemaal zin in hebben qua eten? Ik kan je vertellen: dat werkt niet. De booschappensub bepaalt dus wat er wordt gegeten.

Probeer hier maar eens een gezond maal te bereiden… het is niet altijd zo erg hoor!

Koken voor 16 man in een gore studentenkeuken

We spreken standaard om 19:00 af, maar meestal is iedereen er pas half 8. Terwijl er wordt gekookt heeft iedereen eigenlijk al hele erge trek en worden er een aantal zakken chips leeg gegeten. De boodschappensub staat ondertussen te zwoegen in de keuken. Iedereen helpt wel met snijden en tafel dekken maar het is aan hen om in een vieze keuken een maaltijd voor zoveel mensen te bereiden. Nog best lastig met vier kleine pitjes die snel uitgaan, slechts een aantal pannen en een overvolle vuilniszak. Het zwoegen wordt echter goedgemaakt doordat je even rustig kan bijkletsen onder het koken en niet in de ruimte met de hele hongerige, luid pratende groep. Ook wel eens lekker!

De chaos… eh het feest kan beginnen!

Als het eten dan eindelijk op tafel staat (of, in de meeste gevallen, iedereen met een bordje op schoot onderuit gezakt op de bank zit), begint ‘cordialavond’ echt. Er wordt uitgebreid bijgepraat, ook al heb je mensen hoogstens een week niet gezien. Nu wij vierdejaars zijn is iedereen vaak moe of loopt stage, maar toch kunnen er altijd wel een paar drankjes, een spelletje of gekke verhalen vanaf. Het is eigenlijk bizar en tegelijkertijd heel bijzonder dat ik al meer dan drie jaar elke maandag met een vaste, chaotische groep meiden eet. Toch is coridalavond nog steeds elke week weer een feestje!

Als het zomers weer is, zitten we ook wel eens in een parkje!

En dan: borrel, drankje doen, film kijken of UB?

Na het eten zijn er nog genoeg opties: Gaan we nog wat drinken in de stad, moeten er mensen naar de UB, zullen we film kijken? Of gaan we onszelf voor het eerst in een erg lange tijd weer een keer op een borrel vertonen? Wat er ook wordt besloten, je vindt altijd wel medestanders op cordialavond!

Kortom, altijd een leuke avond. We zeggen altijd tegen elkaar: hoe druk je het ook hebt, eten moet je toch! Dat je dan vaak toch langer blijft hangen dan gepland, dat is natuurlijk alleen maar leuk. Voor mij is mijn cordial en de maandagavond echt een toevoeging aan mijn studentenleven, en ik denk dat ik nog vele jaren met deze meiden ga eten op maandag. Hopelijk later ook nog af en toe, als we banen hebben en iets lekkerders kunnen betalen dan een (toch vaak) pasta, curry of couscous.

Hebben jullie een vaste avond waar je met je club/cordial/vriendengroep eet? En hoe gaat dat er daar aan toe? Laat het me weten in een reactie!