Je kent het vast wel: een goed voornemen om gezond te eten, maar dan steken studie, vereniging, werk en sport daar een stokje voor. Ze slokken al je tijd in de week op en dan wil je in het weekend ook nog eens even naar je ouders. Dus je kiest al snel voor een snelle, vette hap. En is ‘ie niet vet, dan is ‘ie wel duur. Koken wanneer je geen tijd hebt: het lijkt soms onmogelijk. Want hoe zorg je er nou voor dat je tijd maakt om voor jezelf te koken en zo gezond en goedkoop mogelijk eet?

Mealprep

Een van de methodes is het vooruit plannen van je maaltijden. Ik doe dit zelf altijd op de dag dat ik vrij ben in de week. Kies een lekker gezond recept. Dat kan bijvoorbeeld op de sites van supermarkten, maar ik ben ook fan van sites als lekker-en-simpel of smulweb. De meeste recepten zijn voor 4 personen en dat is perfect om meerdere bakjes voor jezelf mee te vullen! Ik koop mijn plastic bakjes bij Toko de Nieuwe Wereld, zo weet je zeker dat je er genoeg hebt en ze zijn prima te hergebruiken. Helaas kan je meestal niet precies de hoeveelheid ingrediënten inkopen bij supermarkten, maar koop je te veel en bederft het. Hartstikke zonde! Van de restjes kun je namelijk meestal een prima soepje maken. Deze kan je dan ook weer tot een paar maanden bewaren in je vriezer. Zo heb je al twee gerechten om doordeweeks af te wisselen. Deze methode is ook wel bekend onder de naam ‘mealprep’, oftewel: je maaltijden voorbereiden. Als je er van tevoren over nadenkt, maak je al snel betere keuzes dan wanneer je hongerig in de avond in de supermarkt staat.

Voorraadkast
Ik heb ook alltijd wat achter de hand om last-minute te koken!

Kant-en-klaar

Maar nu denk je vast: het is toch vreselijk saai en helemaal niet lekker om de hele week door hetzelfde te eten? Klopt! Daarom is het ook belangrijk je bakjes in de vriezer te doen, dan is je maaltijd tot een paar maanden houdbaar. Zo kan je het eten wanneer je er zin in hebt. Voor de afwisseling zorg ik dat ik altijd een kant-en-klare diepvriesmaaltijd in de vriezer heb. Deze kan wanneer je je eten bent vergeten te ontdooien meteen in de pan en is erg smakelijk. Ik koop zelf altijd verschillende smaken van Iglo roerbaksensatie in wanneer ze in de aanbieding zijn, maar veel supermarkten hebben ook een eigen merk.
Verder ben ik sinds ik het druk heb met stage erg fan van pureersoepen. Dat zijn een soort soepmaaltijdpakketten, maar dan nog luier! Het is een bakje met voorgesneden groente dat alleen even in de pan moet worden gebakken; 10 minuten met wat water laten koken en pureren maar.

Er ligt altijd wel een pakje roerbaksensatie in mijn vriezer. Ik kan er soms zelfs twee keer van eten!
Er ligt altijd wel een pakje roerbaksensatie in mijn vriezer. Ik kan er soms zelfs twee keer van eten!

Afwisseling

Iets anders dat ik doe voor de afwisseling is minimaal 1 keer per week samen eten met een groepje vrienden of huisgenoten. Zo kun je én de taken én de kosten verdelen en blijven er waarschijnlijk geen restjes over. Daarnaast is het reuzegezellig om samen te eten voordat je naar een borrel of feest gaat. Laat dus vooral wat plek in je week vrij voor spontaniteit.

Plan je eigen week

Een voorbeeld van week vooruit geplande maaltijden ziet er als volgt uit:

Zo Ma Di Wo Do Vr Za Zondag
Vrije dag: mealprep pasta spinazie Mealprep pasta spinazie Eten met vrienden Restsoep Mealprep pasta spinazie Diepvries-maaltijd Mealprep pasta spinazie Vrije dag: nieuwe mealprep

Goedkoop en gezond eten met de meeste afwisseling is dus helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Door de tips te combineren krijg je een aardig overzicht voor de week en kan je prima koken wanneer je geen tijd hebt doordeweeks. Dit is uiteraard ook toe te passen op lunch en ontbijt (diepvriesfruit leent zich daar perfect voor!). Stel dus zelf je schema samen met je favoriete recepten.

Geïnspireerd? Laat jouw favoriete mealpreprecepten achter in de reacties! Wil je er meer over weten? Check dan dit blog van Manon over mealpreppen.