Alles met een piemel is een gevaar voor de mensheid en moet in een kerker worden gegooid. Zo. Nu kunnen we weer over naar de feiten. Er is een nogal ongebalanceerde man-vrouwverhouding* bij veel exacte wetenschappen. Is dat erg? Tip voor meer achtergrondinformatie: Simone de Beauvoir :”Je wordt niet als vrouw Beyoncé geboren, maar gemaakt.”

Hete thee

Het is niet erg dat er vaker deuren voor je worden opengehouden. Zeker niet als je aankomt met een volle mok met hete thee. Een nattevingerhypothese is dat het stelselmatig minder gebeurt in het gebouw van geesteswetenschappen.

Met hete thee aankomen bij de hoofdingang is overigens nooit een probleem

Beyoncé

Wat ook niet erg is, is dat het Snellius – één van de gebouwen van N&W –  de enige plek is waar je niet opgaat in de massa met je jurkje of rokje (overigens weet ik niet of dit voor mannen geldt). Ben je op het Lipsius Plain Jane als je iets van modelleringsbewustzijn in je outfit verwerkt, op het Snellius ben je meteen Beyoncé.

Misschien wel een algemene perceptie van een vrouwelijke student op het Snellius

Vooroordelen

En daar wringt nu juist de schoen. Want ja, het idee krijgen dat je er goed uitziet is altíjd leuk. Maar wat niet leuk is, is daardoor minder capabel gevonden worden. Dat je steeds gevraagd wordt waaróm je iets bèta’s bent gaan doen, alsof je je studiekeuze moet verantwoorden. En dat er minder vrouwen- dan mannenwc’s zijn roept ook vragen op.

Decaan vs. David Cumberbatch

Ter compensatie organiseert de uni lezingen en borrels speciaal voor vrouwen. Maar waarom mogen de mannen daar dan niet aan meedoen? Fijn om te merken dat je niet alleen staat, maar als zelfs David Cumberbatch weet dat feminisme een mensenzaak is en geen vrouwenzaak, dan verwacht je toch dat een decaan dat ook in de gaten heeft.

Laat je niet tegenhouden

Hoe dan ook: ben je vrouw en wil je bèta, ga er voor (ook omdat er een supergezellige studievereniging is waar je zeker welkom bent). De hersenen heb je sowieso. Kom ook niet terecht in een tunnelvisie opgezet door seksisme-oogkleppen (al lijkt geen bètavrouw dat ooit te doen), dan wil je überhaupt de deur niet meer uit. Wees je wel bewust van mogelijke oogkleppen van anderen die jou kunnen tegenhouden in wat je wilt. En trek een zo instagrammable mogelijke outfit aan. Of je Beyoncé bent of niet maak je toch niet zelf uit.

Ben jij een vrouw die bètastudie doet? Ik ben heel benieuwd of je je in mijn blog herkent of dat je een andere ervaring hebt! Deel het met mij in de comments.

*) Voor de duidelijkheid: de mannen en vrouwen die zo veel mogelijk in een hokje te plaatsen zijn.