Ben je weer aan het hamsteren geslagen nu er mogelijk een lockdown dreigt, en vraag je je af wat je met je enorme voorraad blikken, rijst en pasta moet? Say no more! Daar kan je dus hartstikke lekkere dingen mee maken.

Vanaf het begin van de coronacrisis hebben mijn huisgenootje en ik een heerlijk volle koelkast gehad, vooral gevuld met héél veel groenten. En ook restjes maken we altijd op. Maar ook mijn voorraadkast was goed gevuld. Dat is ‘ie eigenlijk wel altijd, moet ik zeggen. Ik heb graag blikjes peulvruchten, tomatenblokjes en maïs op voorraad. Echt gehamsterd heb ik dus ook niet, alleen meer in één keer gekocht, want normaliter deed ik zeker twee keer in de week boodschappen. Nu doe ik dat nog één keer. Op zich is er niets mis met een kleine voorraad hamsteren, maar overdrijf het niet natuurlijk!

Kijk, een (sorry not sorry) saaie pasta kan je natuurlijk altijd maken. In het uiterste geval neem je gekookte pasta en een potje pesto. Niet dat dat mijn voorkeur heeft, maar als je geen tijd/mogelijkheid hebt om verse dingen te halen, is er altijd wel wat te maken. Maar daarmee moet je niet bij mij aankomen. Deze blog is voor jou als je zin hebt in wat nieuwe gerechtjes! Ideaal in deze tijd van thuisblijven: lekker nieuwe dingen proberen!

Bietjes en bladerdeeg: Bietenplaattaart

 • 6-7 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
 • 130 gram pesto
 • bol mozzarella, in plakjes
 • 400 gram gekookte bietjes, in plakjes
 • 150 gram feta, verkruimeld
 • 2 el pijnboompitjes
 • evt. verse peterselie, munt en/of rucola

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Rol de plakjes bladerdeeg iets uit en bekleed de bakplaat hiermee. Verdeel de helft van de pesto over het deeg en beleg met de plakjes mozzarella – houd een rand van zo’n 2 cm vrij. Vouw de randen naar binnen om een iets opstaande rand te vormen. Schuif de bakplaat in de oven en bak hem ongeveer 10 minuten tot hij krokant is. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur.

Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de bietjes en feta over de plaattaart, bestrooi met peper en eventueel zout en bak nog eens 5 minuten of tot alles door en door warm is. Garneer met de pijnboompitten, de rest van de pesto, en eventueel verse kruiden en/of rucola.

Pindasoep samen met mijn huisgenoot!

Bruine bonen hamsteren: Pindasoep

 • Grote pot/blik bruine bonen
 • Bakje kant-en-klare pindasaus
 • Blik kokosmelk
 • 800 ml water
 • Groenten naar keuze (bijvoorbeeld paprika, prei, taugé)
 • Beetje sambal

Doe de satésaus, kokosmelk en het water in een soeppan en breng aan de kook. Snijd de groenten en voeg toe. Laat met de deksel op de pan 10 minuten op laag vuur koken. Voeg de bruine bonen en eventueel taugé toe aan de soep. Laat nog twee minuten zachtjes koken. Dit recept is genoeg voor zo’n 4-6 kommen!

Ik hoop dat ik je een beetje geïnspireerd heb! Chili con/sin carne is natuurlijk ook een ultiem voorraadgerecht (en op en top comfort food als je het mij vraagt), maar ik ga er gemakshalve vanuit dat je wel weet hoe je dat moet maken. Je mag mij natuurlijk altijd om mijn succesrecept vragen!

Wat ik trouwens meer ben gaan doen sinds ik zo veel tijd in huis doorbreng is het gebruiken van gedroogde peulvruchten en bonen in plaats van potten en blikken. Die moet je eerst een nacht weken, dan nog heel lang koken, maar het is goedkoper en in veel gevallen lekkerder/gezonder. Het vergt wat planning, maar dat is iets makkelijker nu je zo veel thuis bent!

Nog een tippie als je niet weet wat je met je restjes moet: op Empty the fridge vind je inspirerende, gemakkelijke recepten voor bijna alle soorten restjes en ingrediënten. Yum! Eetsmakelijk!