We zitten bijna aan het einde van het jaar en dat betekent natuurlijk deadlines. Aangezien ik twee keer per jaar een paper schrijf voor mijn opleiding, weet ik ondertussen wel wat ik aan het doen ben. Hoewel dit bij mij ook met vallen en opstaan gaat, staan hieronder een aantal tips voor het schrijven van een paper.

BEGIN OP TIJD

Het is niks nieuws en ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dit ooit heeft gezegd, maar het is zo ongelofelijk belangrijk om op tijd te beginnen. Een idee om te zorgen dat je op tijd begint, is om meteen een planning te maken. Ik werk zelf heel graag met de weekplanners van DesignClaud. Ik schrijf voor mezelf op wat er die week gedaan moet worden, maar je kunt dit natuurlijk ook al voor een maand proberen te doen. Vergeet dan niet om het globaal te houden, om te zorgen dat je nog een beetje kunt schuiven voor als er opeens iets tussen komt. Werk desnoods met leuke kleurtjes, labels en stickers om het makkelijker voor jezelf te maken. Als je laat begint, heb je minder mogelijkheden om vragen te stellen en heb je de kans dat je in tijdnood komt. Deze tijdnood zorgt voor onnodige stress, die je liever niet hebt als je ook nog eens moet leren voor je tentamens.

KIES EEN LEUK ONDERWERP

Het kan best lastig te zijn om een onderwerp te kiezen wat jou interesseert en waar je een paper over kunt schrijven. Als het goed is, heb je sowieso een college gekozen dat jou boeit, waardoor het al iets makkelijker is om iets te vinden wat jij leuk vindt. Toch kan dit ook tegenvallen. Ik heb afgelopen semester een werkcollege gekozen waar ik uiteindelijk iets minder blij mee was. Ik had in een soort wanhoop iets gekozen wat ging over het Caraïbisch gebied, waarvan ik dacht dat het over slavernij ging, wat ik interessant vind. Als ik iets meer mijn best had gedaan om de beschrijving te lezen, had ik gezien dat het juist ging over de periode na slavernij. Lekker bezig dus. Daarom heb ik mijn best gedaan om binnen dit college een leuk onderwerp te kiezen, zodat ik nog iets kon maken van mijn paper en waardoor het onderzoek ook minder saai was.

ONTWIJK AFLEIDING

Hoe moeilijk het ook is, zonder jezelf zoveel mogelijk af als je gaat schrijven. Leg je telefoon weg, zodat je wegblijft van appjes van vrienden, kattenfilmpjes of memes. Zet desnoods de internetverbinding op je computer uit (als je deze niet nodig hebt tijdens het schrijven) zodat je niet afgeleid kunt worden. Probeer jezelf ook van je omgeving af te zonderen door muziek op te zetten die jou helpt met concentreren. Ik luister graag naar mijn favoriete artiest, maar vaak raak je dan juist afgeleid, en dan zijn er gelukkig andere lijsten beschikbaar. Binnen de Focus-afspeellijsten op Spotify, ben ik heel erg blij met de Reading Soundtrack-lijst. Het is een lijst met muziek van films, dus er zit wel wat power in, maar er is gelukkig geen tekst waardoor je mee gaat zingen.

PLEKKEN OM TE SCHRIJVEN

Ik zit zelf heel graag in de Universiteitsbibliotheek, waar je gratis individuele hokjes kunt huren om in te studeren. Kijk in de bibliotheek wel uit dat je niet te lang pauze houdt met studiegenoten (dit is één van mijn grootste valkuilen), want dan kom je alsnog in tijdnood. Een andere optie is natuurlijk je eigen kamer. Toen ik bij mijn ouders woonde, was dit mijn favoriete plekje. Ik kon in bed of aan mijn bureau schrijven. Natuurlijk vonden mijn ouders me zielig en kwamen ze me constant kopjes thee en koekjes brengen. Ook je studentenkamer kan een goede uitkomst zijn, als je maar geen last hebt van mogelijke huisgenoten. In Leiden zelf zijn er verschillende plekjes waar je gewoon je laptop kunt aansluiten op het stopcontact en kunt schrijven. Plekken waar ik chill heb kunnen schrijven zijn bijvoorbeeld Anne&Max en Roos. Een pluspunt hiervan is dat je heerlijke koffie, thee en gebakjes kunt bestellen (dat verdien je namelijk ook wel als je je paper aan het schrijven bent).

Een foto van mij in een studiecel in de Universiteitsbibliotheek.
Mijn favoriete plekje om te schrijven is een studiecel in de Universiteitsbibliotheek.

LAAT JE PAPER NAKIJKEN

Laat iemand anders je paper nakijken voordat je het inlevert. Hoewel je het waarschijnlijk zelf al meerdere keren hebt doorgelezen en het wel duizend keer hebt nagekeken op spelfouten, is het goed om er iemand naar te laten kijken die geen idee heeft waar jij het over hebt. Voor jou als schrijver is elk woord duidelijk, zijn alle conclusies logisch en is het je meesterwerk geworden. Voor iemand die niet weken bezig is geweest met dit onderwerp en niet weken informatie heeft verzameld, is het misschien niet even duidelijk of correct opgeschreven. Het is daarom goed om je moeder, zus, buurjongen of studiegenoot hier naar te laten kijken. Zij lezen het met een frisse blik en kunnen jou duidelijk maken wat er wel en wat er niet goed is. Zorg wel dat dit eerlijke mensen zijn, die het niet eng vinden om jou op je fouten te wijzen.

Een kopje koffie en een uitgeprinte versie van mijn paper met een pen en een markeerstift.
Tijd om na te kijken met een goed kopje koffie. Als je dit zelf hebt gedaan, laat het dan ook door iemand anders doen!

Hopelijk kunnen mijn tips je helpen met je deadlinestress. Vind hier nog meer tips voor als je sowieso niet meer weet je hoe deze maand moet overleven. Heb je zelf nog tips of vragen? Laat dan een reactie achter!