Bij het studentenleven hoort een fenomeen waar je niet aan zult ontsnappen: het 21 diner. Een avond waarbij iemand die 21 is geworden al haar vrienden uitnodigt voor een groot diner bij haar ouders thuis. De genodigden geven leuke speeches en dragen zelf geschreven teksten voor op de melodie van populaire nummers. Een dolle boel dus! Zelf heb ik met mijn cordiaal, dispuut en huisgenoten er al een aantal mee gemaakt en er staan er nog meer op de planning. Elke keer met een ander dresscode, op een andere plek in Nederland en met andere mensen. In dit blog neem ik je mee in de gekte van 21 diners (de vrouwen variant dan).

De voorbereidingen

De jarige is soms al bijna 23 jaar wanneer het diner eindelijk wordt gegeven, omdat het best lastig is om met zoveel mensen én je ouders af te stemmen wat een goede datum is. Daarbij komt dat veel groepen studenten afspraken hebben over hoeveel diners er binnen een bepaalde tijd gegeven mogen worden. Er zit namelijk nogal veel voorbereidingswerk in zo’n diner. Na een hoop facebook-polls, lijstjes en vijf datumwijzigingen is er uiteindelijk een datum gekozen. De uitnodiging gaat eruit met een thema. Een goed excuus voor de jarige en genodigden om te gaan shoppen voor een spetterende outfit.

Twee maanden voor de geprikte datum wordt er een chat aangemaakt, zónder de jarige. Er moet een hoop geregeld worden. Een plakboek, een lied, een speech, een cadeau, cadeau voor de ouders en eventueel nog een leuk filmpje/speech/spel voor een intermezzo tussen elk gerecht. Er is genoeg tijd ingepland maar het is altijd hetzelfde liedje: de week van tevoren breekt de stress uit en wordt het meeste werk gedaan.

Op naar het diner

De dag van het diner ben je bijna helemaal kwijt, want regelmatig moet je al om vijf uur ’s middags ergens zijn wat zo’n twee uur rijden is. Daarvoor moet je nog je tas pakken, inclusief slaapspullen én jezelf klaarmaken voor het thema. De chat wordt ondertussen vol gespamd: heeft iemand hakken in maat 38? Is het lied wel geprint? Hoe laat pakken we de trein? Er wordt een trein om drie uur afgesproken. Op het perron is er altijd wel iemand te laat: pech want die moet alleen reizen! In de trein oefent men het zelfgeschreven lied, tot groot vermaak van de omzittende. Een beetje ongemakkelijk om over het studentenleven van een vrijgezel te zingen in een overvolle coupé, maar gerepeteerd zal er worden. De sfeer zit er dan gelijk goed in!

Een goed moment voor foto’s want iedereen ziet er op haar best uit.

Het feest kan beginnen

Na twee uur reizen sta je eindelijk met z’n allen bepakt, bezakt en bezweet voor de deur en kan het feest van start gaan. De ouders van de jarige geven je een welkomstdrankje. Je feliciteert de ouders op jouw beurt met de 21e verjaardag van hun inmiddels bijna 23-jarige dochter. Wanneer was ze ook alweer jarig? Wat maakt het ook uit: er is altijd wel reden voor een feestje! De gasten leren elkaar een beetje kennen en er worden veel te veel foto’s gemaakt. Nu heeft er immers nog niemand rode wijn over haar witte jurk gegooid. Er wordt gelachen en gedronken, tot er iemand op een wijnglas tikt: het diner gaat beginnen!

De menukaart is gigantisch: soms staan er wel acht gangen op, waarvan je de helft van de gerechten als arme student niet herkent. De andere helft al heel lang niet hebt gegeten en waarvan het water je in de mond loopt. Je moet nog even wachten want de vader of moeder des huizes houdt een speech. Het gaat vooral over hun getalenteerde dochter en hoe gezellig het wel niet is dat iedereen aanwezig is. Ze zien er verrassend blij uit voor mensen die waarschijnlijk al een week in de keuken hebben staan zwoegen voor het diner van hun dochter.

tafel 21 diner
De tafel van zo’n diner is altijd heel fancy

TIJD VOOR DE OPTREDENS!

Al een beetje aangeschoten na de eerste gang is het tijd voor het eerste ‘optreden’. Tijd voor een liedje! De zangtalentjes staan in het midden van de kamer zodat de rest naar ze kan luisteren en op de achtergrond speelt een karaoke versie van één of ander Nederlands nummer. De zang is vals, hard en bij de grapjes over het leven van de jarige wordt nerveus naar haar ouders/oma/vriend gekeken hoe die reageren. ‘Wat énig dat jullie daar als groep zoveel werk in hebben gestoken!’ roept een familielied dat is gebombardeerd tot souschef van de avond, onwetende over hoeveel ‘optredens’ ze nog moet aanhoren in de loop van avond.

De rest van de avond is gevuld met heerlijk eten, gelach en een hoop ongemakkelijke (doch grappige) momenten voor de jarige wanneer haar vriendinnen vertellen wat ze allemaal heeft uitgespookt de afgelopen jaren. Tegen het eind van de avond is de tafel een ravage, heeft iedereen van plek gewisseld en is het tijd om uit te gaan. De jarige neemt de groep mee naar één of andere bar waar we de rest van de avond dansen tussen de 16-jarigen. Compleet gesloopt strijkt iedereen neer op een veel te dun matje om na deze lange fantastische avond heerlijk te slapen. Volgende maand weer?

Ben jij wel eens op een 21 diner geweest? En herken je mijn omschrijving? Of heb je juist een hele andere ervaring? Laat het me weten in een reactie!