Afgelopen juni werd ik door de leden van DWARS gekozen als secretaris van de afdeling Leiden-Haaglanden. Inmiddels ben ik vijf maanden verder als bestuurslid en vertel ik je graag over wat ik tot nu toe leerde binnen deze politieke jongerenorganisatie.

Twee jaar geleden had ik ook nog nooit gehoord van een politieke jongerenorganisatie (PJO). Je kan het zien als een soort kind van een politieke partij. Wij zijn het kind van GroenLinks. PJO’s hebben als doel om jongeren meer bij politiek te betrekken en actief te maken. Wat ik twee jaar geleden ook niet wist, was dat ik nu bestuur zou doen. Toen ik me aanmeldde bij DWARS zei ik nog dat ik waarschijnlijk niet zo actief zou worden. Dat is mislukt en daar ben ik blij mee.

Wat ik doe als secretaris

Binnen mijn bestuur vervul ik dus de functie van secretaris, en daarnaast hebben we ook een voorzitter, penningmeester, promotie- en ledenwerving lid en drie algemene bestuursleden. Voor mij is het belangrijk om contact te te maken met (nieuwe) leden: ik schrijf tekst voor op de site, onderhoud ik de site en verstuur ik maandelijks de nieuwsbrief. In de nieuwsbrief plaats ik naast een overzicht van komende activiteiten of een vegan recept ook altijd een ‘tip van James’. James is mijn knuffel, iedereen is fan van James en daarom geeft hij elke maand een tip aan de leden (zie James hier).

Tot slot help ik ook met de organisatie van activiteiten. Binnenkort organiseer ik samen met mijn bestuursgenootje Roos een feminismeavond rondom het thema abortus. Tijdens deze avond hebben we twee hele grote sprekers geregeld. Heel tof om zoiets moois te kunnen organiseren voor onze leden, vooral als er ook zulke positieve reacties komen vanuit leden.

De boekentip van James

Diverse activiteiten

Als bestuur vinden we het heel belangrijk om zo divers mogelijk activiteiten te organiseren, zoals die over abortus. Onlangs hadden we bijvoorbeeld ook een lezing over de psychische zorg en we hebben ook aandacht besteed aan de World Cleanup Day. Tijdens deze dag hebben we zelf afval opgeruimd in Leiden. Maar er is naast politiek ook ruimte voor ‘luchtige’ activiteiten zoals een spelletjesavond, of het vieren van Sinterklaas. Ondanks alle beperkingen die we dit jaar hebben proberen we toch zoveel mogelijk leuks te doen voor de leden. Tijdens de spelletjesavond hebben we bijvoorbeeld bij leden een snackpakketje bezorgd. Het is dus echt heel divers en dat maakt het leuk en leerzaam. Het is ook fijn dat het dus niet altijd serieus en politiek hoeft te zijn, gekkigheid mag ook.

Afval ruimen tijdens World Clean-up Day

Een hechte band

Het organiseren van al deze activiteiten en al het online bijeenkomen, zorgt er ook voor dat ik snel een hele hechte band heb opgebouwd met mijn bestuursgenootjes en leden. En dat vind ik misschien nog wel het leukste van bestuur doen. Ik heb zo enorm veel mensen leren kennen, alleen al tijdens deze vijf maanden. Ik hoop ook dat we snel weer fysiek af kunnen spreken en leuke dingen kunnen doen, samen en met onze leden.

Uiteindelijk ben ik dus toch actief geworden bij DWARS en dat is tot nu toe een hele toffe ervaring. Lijkt het jou leuk om ergens bestuur van te zijn? Als je nog twijfelt, is hier een blog die je helpt bij je keuze.