Bonaire, Cuba, Vietnam of Thailand, Instagram staat tegenwoordig vol met de mooiste vakantiefoto’s van de meest bijzondere bestemmingen. We hebben het allemaal: reiskriebels. Per vliegtuig laten we ons (helemaal niet duurzaam) naar plekken over de hele wereld vervoeren. Volkskrant meldt dat het luchtverkeer blijft stijgen, met maar liefst 16 procent.

Met de naderende zomervakantie dacht ik ook na over mijn bestemming, vliegen deed ik dit jaar al eerder (naar Spanje) en later dit jaar nog een keer (naar Schotland). Ik merkte dat ik me schaamde om weer een vliegvakantie te boeken. Vegetarisch eten en dan wel meerdere keren per jaar vliegen? Ik kan niet oneindig uitstoten op een eindige wereld. Voor de manier waarop ik me voel bestaat kennelijk al een begrip: vliegschaamte. Het betekent ‘de schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen’, meldt ASN Bank. In Nederland zijn er nog weinig mensen die hier last van hebben, in Zweden zijn dit een stuk meer.

Vanwege m’n vliegschaamte ging ik opzoek naar duurzame reisalternatieven en die wil ik hier graag met je delen.

Kedeng kedeng
Reizen per trein in Europa wordt steeds betaalbaarder en het spoorwegnetwerk wordt steeds uitgebreider. Deze zomer ga ik in plaats van met het vliegtuig, per trein naar Zuid-Frankrijk. De reis duurt ongeveer zes uur en de kosten zijn vergelijkbaar met het vliegtuig. Bijkomend voordeel? Je hoeft geen voorraden mini’s aan te slepen en alles in een klein koffertje te proppen. In de trein mag je meenemen wat je wil. Dat betekent heel veel winkelen op je bestemming! Daarnaast heb je heel veel organisaties die rondreizen aanbieden waarmee je Europa kunt verkennen.

De Treinreiswinkel (gevestigd in Leiden) biedt reizen aan door bijvoorbeeld Scandinavië en Oost-Europa. Zo kun je heel veel toffe landen bezoeken in één reis. Daarnaast biedt het je treinraampje je wel een iets gevarieerder uitzicht dan je vliegtuigraam. Ook leuk: Eurail, bij deze organisatie kan je bijvoorbeeld een reispas kopen waarbij je per trein door 1 land kan reizen. Of een ‘Global Pass’ waarmee je door verschillende Europese landen kan reizen.

De traditionele vervoersvorm
Mijn ouders gingen vroeger met de bus op vakantie naar Spanje en oma heeft wel eens verteld over het busavonturen met opa. Vroeger was het heel normaal om met de bus op vakantie gegaan, maar inmiddels zijn we de luxe van vliegen gewend. Toch zijn er verschillende goedkope opties die nog duurzaam zijn ook. Flixbus brengt je door heel Europa voor heel weinig geld. Daarnaast hebben ze de extra mogelijkheid om je CO2 te compenseren. Eurolines biedt ook busreizen aan voor een laag bedrag, voor 28 euro zit je al in Londen. En de bus naar Londen vertrekt ’s avonds, dus kan je gewoon de hele nacht dutjes doen (of je neemt een fles wijn en vermaakt je daarmee).

Vliegcompensatie
Toch besloten om met het vliegtuig te reizen? Dan kan je altijd nog je vlucht compenseren als je een schuldgevoel hebt. Dit doe je bijvoorbeeld bij Trees for All, een speciale tool op de site berekent hoeveel CO2 je uitstoot en daar komt een compensatiebedrag uit. Met jouw geld plaatst Trees for All bomen terug in Nederland.  

Ik hoop heel erg dat je iets meeneemt van de tips die ik hier heb gegeven, al is het maar een klein stukje bewustzijn dat het wel duurzaam kan. Meer over de CO2 uitstoot van vliegtuigen lees je hier. Een budget vakantie plannen? Dat lees je in de blog van Kim.