Een belangrijk onderdeel tijdens je studie is de stage. Tijdens deze periode maak je kennis met jouw vak in de praktijk en juist dat maakt stage lopen zo belangrijk. Het is dé manier om erachter te komen of je studie wel echt zo goed bij je past als dat je denkt. Zelf heb ik al vier keer stage gelopen en daarom denk ik dat ik je wel kan helpen met hoe je een stage vindt.

Bedenk wat je wil
Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar het is echt heel belangrijk: bedenk van tevoren wat je wil. Tijdens mijn master Journalistiek heb ik een stage, ik weet dat ik niet bij de tv wil werken, dus het zou niet verstandig zijn om dan een stage in de tv-wereld te zoeken. Denk hier van tevoren echt goed over na. Als je dat hebt gedaan kan je ook veel gerichter opzoek naar een stageplek.

Presenteer jezelf
Zorg voordat je opzoek gaat naar een stage dat je je presentatie op orde hebt, oftewel zorg ervoor dat je CV up-to-date. Je CV is ook een belangrijke manier om je van anderen te onderscheiden. Het is namelijk de eerste indruk die een bedrijf van je krijgt. Heb jij een wit A4’tje met een beetje tekst? Grote kans dat je CV dan gelijk in de prullenmand belandt. Maak je CV aantrekkelijk en doe er een leuke foto in van jezelf. Ditzelfde geldt ook voor je LinkedIn, bedrijven gaan hier sowieso op kijken, dus zorg dat de informatie hier klopt.

Dit is hoe mijn cv en LinkedIn eruit zien

Start je zoektocht
Als je bedacht hebt wat je wil en je CV en LinkedIn zijn er klaar voor, kan je opzoek naar een stage. Je hebt hiervoor heel veel verschillende websites zoals stagehulp, stagesite, stagemotor en stageplaza. Maar natuurlijk kan je ook zoeken via Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn. Laat ook iedereen in je omgeving weten dat je een stage nodig hebt, misschien heeft je oom wel de gouden tip.

Bedrijven worden het liefst benaderd via e-mail, dus doe dat ook. Heb je na een dag of 4 nog geen reactie? Bel het bedrijf dan even. Vaak hebben ze je e-mail wel gelezen, maar hebben ze er simpelweg nog geen tijd voor gehad om er een reactie op te geven. Ook bedrijven die geen stagevacatures op hun site hebben staan kan je altijd benaderen. Misschien ben jij wel hun droomstagiaire, alleen weten ze dat zelf nog niet.

Bereid je voor
Is het je gelukt ergens een sollicitatie te regelen? Dat is top! Dat begint nu een belangrijk onderdeel: bereid je voor op het gesprek. Vaak zijn er nog veel meer sollicitatiekandidaten samen met jou, door je goed voor te bereiden kan jij je van hun onderscheiden. Doe dat door je van tevoren goed in te lezen in het bedrijf. Kijk op hun social media en pluis hun site helemaal uit. Kijk desnoods of het bedrijf onlangs nog in het nieuws is geweest, hebben ze bijvoorbeeld net een prijs gewonnen?

Toen ik mijn sollicitatie deed bij Archeon had ik heel veel opgezocht over Archeon, alle kennis die ik al had kon ik tijdens het gesprek goed gebruiken. Bereid je ook voor door ervoor te zorgen dat het bedrijf waar je solliciteert niks geks kan vinden op jouw social media. Ik Twitter zelf heel graag, maar als ik ergens aan het solliciteren ben dan zet ik mijn Twitter bewust even op privé.

Wees niet teleurgesteld
Een laatste belangrijke tip is: wees niet teleurgesteld als een bedrijf jou niet aanneemt. De situatie is nu eenmaal dat er veel studenten zijn die allemaal de leukste stageplek willen. Zorg ervoor dat je bij meerdere bedrijven solliciteert en vergroot hiermee je kans op een topplek.

Wil je weten hoe leuk een stage kan zijn? Lees dan de blog van Wilke over haar stage bij AVROTROS. En ohja! Vanaf mei zoek ik zelf ook een stage, heb jij de gouden tip?