Moederdag: een extra reden om nog liever te zijn voor je mama op deze dag. Hoewel moederdag eigenlijk iets commercieels is, vind ik het toch altijd leuk om wat extra’s te doen voor mijn mams. Ik heb immers maar één moeder en ze is de allerbeste.

Mijn mama is opgegroeid in een klein dorpje (Onnen) in de provincie Groningen. Daar groeide ze op met 3 broertjes, 3 broers, 3 zusjes en 3 zussen (echt waar). Na haar middelbare school ging ze een mbo-opleiding doen en daarna ging ze al snel aan het werk. Als je uit zo’n groot gezin komt is er nauwelijks geld om door te studeren. Mama was 23 toen ze mij kreeg en 26 toen ze mijn broertje kreeg. Ik ben nu 26, maar moet er toch niet aan denken dat ik nu al twee kinderen had. Mijn mama wel, dat deed ze maar mooi even.

In 2019 in de zomervakantie met mam, pap en mijn broertje in Lyon

Communicatie studeren

Toen mijn broertje en ik wat ouder waren, besloot mama dat ze toch graag nog een hbo-opleiding wilde doen. Dus dat deed ze. Naast haar fulltimebaan ging mama twee avonden per week naar school. Ze studeerde in Zwolle en deed hier de opleiding communicatie aan het Windesheim. Het kan haast geen toeval zijn dat ik vier jaar later met exact dezelfde opleiding ben begonnen, aan dezelfde school. Ik kon zelfs nog wat studieboeken van m’n moeder gebruiken en ook docenten die ik had kende zij nog. Ik wist dat ik in veel dingen en interesses op mama lijk, maar ik had niet voorzien dat ik exact dezelfde studie zou gaan doen.

Gek doen met mama haha, deze dag vierden we dat ik mijn hbo-papiertje had gehaald!

Ondernemers

Toch zijn er wel meer overeenkomsten. Ruim vijf jaar geleden ging mijn moeder op zoek naar weer een nieuwe uitdaging. Stilzitten, daar is ze niet goed in. Ze begon samen met mijn vader en een hele goed vriend een sportschool. Behoefte om te ondernemen was er altijd al, maar de mogelijkheid nog niet. Inmiddels is ze al vijf jaar succesvol ondernemer, met inmiddels twee sportscholen en een sportcafé. Blijkbaar hadden de ondernemerskriebels mij ook gevonden, want ik besloot meer dan twee jaar geleden ook om naar de KvK te stappen. Ik werk nu al twee jaar freelance als grafisch vormgever.

Op deze foto is mama net zo oud als dat ik nu ben (1996)

Leuke dingen doen

Ik vind het knap hoe mama het allemaal doet. Naast haar onderneming werkt ze namelijk fulltime als communicatieadviseur bij de Gemeente Hoogeveen. Daar houdt het niet op, ze zit ook nog in het bestuur van het zwembad bij haar in het dorp. Daarnaast sport ze ook nog heel erg vaak én ze weet ook nog tijd te vinden om leuke dingen te doen met mij. Mama en ik gaan best vaak samen op vakantie, we zijn al naar Barcelona, Malaga en Alicante geweest samen. Ook gaan we heel graag samen weekendjes of dagjes weg. Of we chillen gewoon samen thuis en kijken Ik Vertrek.

Mama heeft mij ook veel manieren geïnspireerd en dingen geleerd, maar we kunnen ook zo vreselijk hard lachen samen, als we weer eens te veel wijntjes hebben gedronken. Ik ben trots op mijn mama, ze is de allerliefste. Waarin heeft jouw moeder je geïnspireerd?

Met mama in Alicante