In de collegebanken zat ik altijd met pen en papier klaar, terwijl andere studenten vaak hun laptop voor hun neus hadden. Ik ben een papierliefhebber in hart en nieren, altijd al geweest. Nu de lessen online zijn, is dat niet anders. Zijn jouw aantekeningen altijd een zooitje, dan zijn hier mijn gouden tips!

Hoewel het verbannen van de laptop uit je eettafelcollegebank uitgesloten is, zou ik je toch aanraden om je aantekeningen zo veel mogelijk op papier te maken. Gebruikmakend van je laptop is het verleidelijk om te gaan multitasken, en je onthoudt sowieso minder als je digitale aantekeningen maakt, zo blijkt ook uit een studie. Zeker als je maar één scherm hebt, zorgt het maken van digitale aantekeningen tijdens digitaal onderwijs ervoor dat je minder bij de les blijft. Met pen en papier kan je je beter concentreren én het blijft beter hangen. Een tip: zet Kaltura op full screen, dan heb je minder snel de neiging om ergens anders heen te gaan.

Toch heeft het online onderwijs wel als voordeel dat je vaak direct de slides in beeld hebt. Ik maak tijdens colleges vaak gauw even wat screenshots van bijvoorbeeld opdrachtomschrijvingen of wat we voor het volgende college moeten bestuderen. Die orden ik dan per vak in de veelzijdige notitieapp Notion, zodat ze wel nog ergens staan. Notion gebruik ik ook vaak voor eerste opzetjes van opdrachten (en blogposts!). Het fijne hieraan is dat het altijd wel ergens staat, zonder dat je tientallen verschillende Word-documentjes hebt. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn mapjesstructuur op mijn computer laat nogal wat te wensen over…

Notion voor digitale aantekeningen
Alle links naar mijn lessen verzameld, en elk vak heeft ook weer een eigen pagina waar ik screenshots uit colleges bewaar en dergelijke.

Kort en bondig

Met de hand schrijven gaat gegarandeerd langzamer dan typen op je toetsenbord. Dat heeft consequenties. Zo kun je geen transcript van het college typen (iets wat mensen neigen te doen als ze meetypen me een college). Je moet dus keuzes maken wát je precies neerpent. Gebruik steekwoorden, pijltjes, plaatjes voor mijn part. Als je die keuzes moet maken, denk je meteen na over de verbanden tussen de verschillende onderdelen en wat precies belangrijk is.

Luistert en huivert

En daarin zit meteen het mooie: als je goede geschreven aantekeningen wilt maken, moet je goed luisteren naar wat er gezegd wordt. Als je als een zombie alles mee typt, heb je misschien wel woordelijk wat de docent heeft gezegd, maar tijdens het college zelf volg je er waarschijnlijk niets van en achteraf gezien mis je de context van het college. En het voordeel van goed luisteren tijdens het college is dan weer dat je beter oplet en waarschijnlijk ook veel betere vragen kan stellen. Wedden dat je docent dat alleen maar leuk vindt (helemaal in deze tijden van online onderwijs, waar de connectie met de studenten sowieso al minder is)? Ideale situatie voor iedereen!

Herhaal en vul aan

Als ik een tentamen heb voor een vak, pak ik al mijn aantekeningen en samenvattingen erbij en neem ik ze allemaal door. Vaak schrijf ik het zelfs nog óver, tot ik één gigantische samenvatting (op papier!) heb. Dat is mijn manier van leren (maar goed, die is persoonlijk). Het kan sowieso helpen om dezelfde dag of niet heel lang na het college je aantekeningen nog eens door te nemen, misschien met de slides van de docent ernaast, om te zien of je alles helder hebt opgeschreven, of je niet iets hebt gemist. Zet je aantekeningen tijdens de colleges dus ruim op, zodat je toe kan voegen!

Eén collegeblok voor al mijn aantekeningen!
Eén collegeblok voor al mijn aantekeningen!

Overzicht en leesbaarheid

Oké, nu weet je ongeveer hoe je van elk college goede aantekeningen maakt. Hoe houd je het overzicht? Een collegeblok met tabbladen (mijn favoriete Hollandse warenhuis heeft hele fijne) kan enigszins orde in de chaos scheppen – daarin staan al mijn aantekeningen van de vijf vakken die ik afgelopen maanden heb gevolgd. Zorg dat je met elk nieuw college duidelijk vermeldt in je aantekeningen om welk college het gaat. Vermeld datum, docent, vak en titel van het college. Het helpt ook om dit dan te arceren of in een andere kleur te schrijven, dan valt het lekker op. Hetzelfde geldt voor belangrijke dingen, definities, dat soort dingen. Je toekomstige zelf gaat je eeuwig dankbaar zijn!

Wat is jouw ultieme tip voor het maken van aantekeningen? Deel hem met je medestudenten!