Een tijdje terug schreef ik een blog over koken wanneer je geen tijd hebt, iets herkenbaars voor veel studenten. Alleen is het op dit moment zo, met de vele online lessen, dat men meer thuis is dan voorheen. Voor mij betekent dat ook dat ik niet snel weg moet voor iets en meer de tijd kan nemen om uitgebreid te koken. Vandaar dit blog: koken wanneer je wél tijd hebt.

Inspiratie

Ik vind het zelf altijd leuk om te koken en nieuwe recepten uit te proberen. Ik kijk altijd kookvideo’s op Youtube (ook al ben ik helemaal niet van plan het na te maken) en vind het leuk om mijn vrienden te verrassen met wat lekkers waar veel moeite in gestopt is. Een van mijn favoriete dingen om te doen is het recreëren van authentieke recepten. Italiaanse Youtuber Vincenzo bijvoorbeeld, vertelt je hoe je je favoriete Italiaanse gerechten écht hoort te maken. Zo is pasta bolognese een vleessaus, geen tomatensaus en maak je hem op z’n allerlekkerst door ‘m meer dan een uur te laten pruttelen. Dit zijn gerechten die niet extra veel tijd in beslag nemen, maar gewoon lang op het vuur moeten staan. En dat gaat makkelijker nu je toch al thuis bent. Hetzelfde geldt voor veel winterse gerechten; die moeten toch vaak een tijdje stoven. Zo heb ik wel eens een bierstoof gemaakt of Limburgs zoervleisj. Ook ben ik enorm fan van een goede vietnamese pho: een soep krijgt een sterke smaak door het langer te laten doorkoken.

Vietnamese pho: noedelsoep
Noedelsoep: echt voedsel voor de ziel

Throwback

Iets anders dat ik graag doe is het namaken van recepten van mijn vakanties of favoriete restaurants. Zo heb ik eerder dit jaar in Budapest onder andere overheerlijke goulashsoep en gumbo gehad. Die zijn me zo goed bevallen dat ik het thuis ook probeer. Ook kijk ik vaak video’s van Binging with Babish; deze Youtuber maakt gerechten uit je favoriete series en films na, superleuk om te maken voor een filmavondje!

Binging with Babish: een avondje ratatouille kijken mét bijpassend diner

Investering

Dat de horeca dicht is, betekent misschien dat je wat geld over hebt om te investeren in je gerechten. Lekker vlees of goede kruiden maken al snel een groot verschil. Mocht je het alsnog te duur vinden om zo uitgebreid te koken, deel de kosten dan en kook met iemand samen. Zo geniet een ander ook van je kookkunsten en doe het niet zo’n pijn aan je portemonnee. Persoonlijk vind ik het ook leuk om in deze tijd een ‘restaurantavondje’ te doen met vrienden. We bestellen lokaal via Deliveroo of iets dergelijks, kopen een lekker wijntje voor erbij en steken mooie kaarsen aan voor het restaurantgevoel. Ook ben ik laatst met mijn huisgenoten gaan gourmetten, dat kan ook prima als het geen kerst is.

Meer lezen over koken op kamers? Lees Manons blog over koken uit je voorraad