Terwijl ik dit schrijf kijk ik vanuit mijn raam uit op een weg waar allemaal auto’s met Duitse nummerborden voorbij rijden. Op woensdag 24 juli kreeg ik het verlossende ja-woord van de Humboldt-Universität in Berlijn. Een dikke maand later zat ik in mijn kamer en momenteel zit mijn eerste week van colleges erop. Naar Berlijn verhuizen was veel papierwerk, stress en spanning; maar het is ook een van mijn beste keuzes van het afgelopen jaar gebleken. Van Leiden naar Berlijn: ik neem je mee!

Papierwerk, paniek en stress

Vanaf het moment dat studeren in Berlijn realiteit werd heb ik veel in de stress gezeten. Nu ik definitief wist dat ik het land ging verlaten werd ik mij opeens bewust van het feit dat ik 1000 dingen moest gaan regelen. Als ik één ding heb geleerd, is het dat Duitsers hun papierwerk erg serieus nemen. Ik moest dan ook een volle envelop met allerlei verschillende documenten waaronder mijn diploma inclusief vertalingen en gewaarmerkte kopieën, bevestiging van mijn Duitse ziekteverzekering en allerlei andere formulieren inleveren. Het aanmelden vereist al veel bureaucratisch gedoe. Bereid je voor mocht je ook ooit in Duitsland gaan studeren: het wordt alleen maar meer zodra je bent toegelaten. Gelukkig kan ik je verzekeren dat het de stress zeker waard is. Naast veel papierwerk werd het ook tijd om na te denken over een kamer en praktische zaken als verzekeringen. Maar ook het afscheid nemen van mijn geliefde Leiden kwam opeens heel dichtbij.

Een huis, hostel of doos onder een brug?

Naast het in orde krijgen van alle bureaucratische zaken was een dak boven mijn hoofd mijn andere grote noodzaak. Als je zoeken naar een kamer in Nederland al een opgave vindt, try het buitenland maar eens. Even op en neer gaan voor een hospiteeravondje zit er niet bepaald in en ook in het buitenland ben je niet in elk huis welkom als international. Het duurde dan ook niet lang voordat mijn standaarden drastisch verlaagd waren. Ik reageerde op alles wat enigszins betaalbaar was en geen doos onder een brug. Na eindeloos veel berichtjes via allerlei websites en menig afwijzing (of überhaupt geen afwijzing maar gewoon genegeerd worden), heb ik uiteindelijk ontzettend veel geluk gehad en via-via een kamer kunnen vinden. Als ik van het internet afhankelijk was geweest was ik nu wellicht nog steeds aan het hostelhoppen geweest. Ik heb het geluk dan ook heel erg aan mijn zijde gehad. Fun fact: ik betaal hier nu zelfs minder voor mijn huur dan in Leiden, wie had dat ooit gedacht?

Berlijn is een stad die altijd leeft. Afgelopen week was het Festival of Lights, waarbij grote gebouwen in de stad met kunstwerken belicht werden. Hierboven zie je de Berliner Dom.

Dag lief Leiden

Iets wat in de praktijk niet moeilijk uit te voeren was maar vooral mentaal een opgave bleek was het afscheid nemen van Leiden. Vier jaar lang heb ik met ontzettend veel liefde en plezier in het sleutelstadje gestudeerd en gewoond. Inmiddels bevindt het grootste deel van mijn sociale kring zich dan ook hier. De gedachte dat ik iedereen hier achter ging laten en weer helemaal opnieuw moest beginnen vond ik dan ook best wel eng. Hoe ontzettend gaaf deze uitdaging ook is, het betekent wederom weer dat ik onderaan begin en alles moet gaan opbouwen. Dat is niet erg, maar wel intens na vier jaar comfortabel op een vast netwerk te hebben vertrouwd. In het begin is het dan ook best even wennen dat je niemand kent in de stad. Het goede nieuws is dat je na verloop van tijd ongemerkt steeds meer mensen ontmoet, waar ook je nieuwe vrienden tussen zitten.

Dit is de Gendarmenmarkt, één van mijn favoriete plekjes in Berlijn.

Liebe Grüße aus Berlin

Maar vrees niet: hoewel over de grens gaan spannend kan zijn, is het ook een van de beste beslissingen die je kunt maken. Ik zit hier natuurlijk pas een kleine twee maanden, maar ondertussen heb ik al ontzettend veel geleerd. Hoe cliché het ook is: je leert jezelf beter kennen en wordt gedwongen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zonder iets te ondernemen kom je nergens en aangezien je niet terug kunt vallen op je familie of vrienden zul je het allemaal helemaal zelf moeten doen. (Zoetsappig, ik weet het.) Waar het op neer komt is dat het goed komt. Echt waar. Wie weet wil je zelfs wel niet meer terug op het einde. 😉

Voorlopig zit ik nog wel even in Berlijn, maar ik zal regelmatig updates geven over mijn Duitse avonturen. Wat lijkt jou het leukste aan studeren in het buitenland?