Iedereen kent het beeld van de ‘arme student’ wel. Toen ik een keer bij mijn oom ging eten, stond er bij het weggaan een shopper vol met eten voor me klaar. Want ja, studenten hebben het financieel super zwaar en kunnen eigenlijk niet zo goed voor zichzelf zorgen. Eerlijk is eerlijk, van je stufi hoef je het tegenwoordig niet meer te hebben en bijlenen is ook niet je-van-het. De gemiddelde student is ook nog eens lid van een contributie vragende studentenvereniging. Ook de hoeveelheid leuke terrasjes in Leiden maken het moeilijk voor de bankrekening.

Aangezien ik graag een biertje wil drinken én ’s avonds wil eten, werk ik altijd naast mijn studie. Als student word je al snel gezien als de ideale kandidaat, aangezien je super flexibel bent. Maar het is ook wel leuk als het werk niet oersaai of repetitief is. Ik had het vinden van een baan die aansluit bij mijn studie snel opgegeven. Helaas zijn ze bij de Stichting Maand van de Filosofie niet opzoek naar een student als Denker des Vaderlands. Een baantje in de horeca is dan een haalbare en gezellige tweede optie. Maar is werken in de horeca als student alleen super handig? Of zijn er ook nadelen?

Werken en feesten

Twee biertjes en een bakje nootjes op een terrasje.

Ik had geluk met een studentenkamer naast een horeca gelegenheid. Hier kwam ’s nachts werken dus super goed uit. Bijna een jaar lang heb ik bijna elk weekend achter de bar gestaan. Dit was voor feesten en partijen zoals afstudeerborrels, verjaardagen en bruiloften. Geweldig vond ik het! In de horeca is vaak achteraf nog een borrel met collega’s. Zo verandert een avondje werken snel in een avondje uitgaan. Aangezien ik maar één deurtje verder hoefde, was het regelmatig rollend naar huis.

Alhoewel technisch gezien werken in de horeca super handig is, bleek al snel het ritme van ’s nachts werken (en feesten) en overdag studeren wel heel uitputtend. Zeker toen ik begon met het schrijven van mijn scriptie. Overdag studeren en ’s nachts werken betekent dat je geen keuze hoeft te maken tussen werken of studeren, dat is het logistieke voordeel. Maar dat betekent ook meteen dat je alles tegelijk doet. Je wilt namelijk je studie halen, maar ook betaald krijgen. En slapen dan? Ja, dat is inderdaad ook nog een dingetje.

Zoeken naar balans

Ik zit op bed te studeren, mijn kat loopt over de papieren. Dit is geen handige manier van studeren als student die in de horeca werkt.
Zo dus beter niet studeren als je in de horeca werkt!

De scheidingslijn tussen werken en studeren vind ik nog steeds heel moeilijk. Destijds is het me gelukt om koste wat kost mijn scriptie én werken tegelijk te doen. Ik probeerde mijn hoofd koel te houden door bijvoorbeeld overdag niet thuis (in de buurt van mijn bed) te studeren, maar de hele dag naar de UB te gaan. Zo worden momentjes van thuis zijn echt rustmomentjes. En zo word je niet verleid om een middagdutje te doen. Andere tips om je (studie)hoofd koel te houden vind je hier.

Nu denk ik niet dat ik mezelf dat nog zou aandoen. Toen ik klaar was met mijn bachelor, ben ik ook acuut gestopt met het baantje in de horeca. Ik moest echt even uitrusten. Alhoewel het belangrijk is om geld te verdienen en jezelf te kunnen onderhouden, is een studie eigenlijk het allerbelangrijkste. De balans tussen handigheid en de uitputting van werken in de horeca als student is dus moeilijk. Maar als het lukt dan is het waarschijnlijk ideaal!

Heb jij ook ervaring met de combinatie werk en studie? Of heb je tips voor de balans tussen de twee? Laat het me weten in de reacties!