Stage. Soms kan het maanden aan plezier zijn en soms moet je de tijd maar uitzitten. In ieder geval is het altijd een leerzame periode. Voor de meeste studenten is het de eerste keer dat ze een grote-mensen-baan hebben in het veld waar ze later misschien ook wel in willen werken. Dat was ook zo voor mij. Nu opeens weer studeren is wel een hele omschakeling. Als jij ook (binnenkort) aan je stage begint of die juist afrondt heb je misschien wat aan mijn ervaringen.

Wat maakte stage zo leuk?

Stage is eigenlijk een soort proefstuderen maar dan met betrekking tot werken. Je kunt veilig iets echt uitproberen en als het niet leuk is ben je na een paar maanden toch weg. Als je studeert blijf je toch meer theoretisch bezig en een bijbaan is vaak niet in een vakgebied waar je in wilt blijven.

Tijdens mijn stage kon ik eindelijk eens echt iets doen wat ik mezelf in de toekomst ook zie doen. Ik liep bijvoorbeeld stage bij de communicatieafdeling van de faculteit Geesteswetenschappen. Ik schreef artikelen, nam interviews af in persoon en via de telefoon, leerde korte video’s maken, hield de website bij, postte ik op de sociale mediakanalen en onderhield contact met docenten, professoren en mijn collega’s.

drie computers op stage
Dit was een tijd mijn rommelige stage werkplek

Van stagelopen kreeg ik veel zelfvertrouwen, omdat ik goed meedraaide en het zelfs leuk vond om te doen. Ik moest wel veel leren natuurlijk. Toch lukte het me om negen maanden lang onderdeel te zijn van het Communicatieteam. Ik werd behandeld als een volledige collega en niet als “de stagiair”. Daardoor ging ik elke dag naar mijn stage met het idee dat ik weer iets interessants en belangrijks zou gaan doen.

De Nacht van Ontdekkingen
Tijdens mijn stage mocht ik stories maken over de Nacht van Ontdekkingen op het instagram-account van de faculteit Geesteswetenschappen

Waarom ik na mijn stage toch blij ben om weer te studeren

Ondanks de leuke tijd die ik op mijn stage heb gehad ben ik toch weer blij om te studeren. Als je ergens een tijdje werkt weet je op een gegeven moment hoe de dingen werken en leer je niet heel veel nieuws meer. Hoewel het fijn is om te weten hoe je iets moet aanpakken, mistte ik tijdens mijn stage het studeren wel een beetje. Noem me een nerd, maar ik hou ook echt heel erg van colleges bijwonen.

Ik moet ook toegeven dat ik best bang ben voor het werkende leven. Aan de ene kant lijkt het me heel rustig en fijn om een baan te hebben en te weten waar je aan toe bent als je de deur van je werk binnenloopt. Aan de andere kant ben ik bang dat ik in een baan eindig waar ik het niet naar mijn zin heb en dat ik dan eigenlijk geen kans meer heb om iets anders te gaan doen. Waarschijnlijk is die angst niet terecht, maar dat haalt het nog niet uit mijn hoofd.

Kat studeert
Werken of studeren? Toch maar studeren voor nu

Zeker nu, tijdens het COVID-19-tijdperk, is het voor veel mensen al moeilijk genoeg om een baan te vinden. Op dit moment is het dus wel fijn om te studeren in plaats van op zoek te zijn naar een baan. Het kan dus geen kwaad om in de tussentijd door te studeren.

Heb jij al stagegelopen? Hoe waren jouw ervaringen daarmee?