Aangezien mijn vorige blog ging over het verkleinen van de kloof tussen internationale en Nederlandse studenten, leek het mij passend om nu te vertellen over mijn ervaring als OWL-guide! Wat? OWL staat voor Orientation Week Leiden, het is min of meer de internationale versie van de EL CID maar vindt twee keer per jaar plaats. Ook in de winter net voor het tweede semester, vorige week dus.

Maak internationale studenten wegwijs

Omdat dit voor mij het laatste semester is van mijn masters, “alleen” de scripties moeten nog, wil ik alles uit het studentenleven halen dat nog kan. De internationale studenten die ik via Leiden United had ontmoet, hadden het nog vaak over hun OWL en spraken regelmatig af met hun groepje. Dit wilde ik ook! Dus gaf ik me op samen met Atakan, een vriend uit Istanboel die hier zijn master Rechten doet, om OWL-guides te worden. De meeste guides zijn zelf internationale student maar het is eigenlijk extra leuk om dit als Nederlander te doen en een nieuw deel van het Leidse studentenleven te ontdekken!

Atakan en ik in voorbereiding op ons groepje! | © Simone Both

Alles lopend?!

Op de trainingsdag voor OWL-guides en crew kwam ik er al achter hoe ‘Nederlands’ ik eigenlijk ben, en niet had stilgestaan bij de positie van internationale studenten die net neerdalen in Leiden. “Het komt regelmatig voor dat ze geen werkende bankpas maar een zak vol met contant geld bij zich hebben, verwijs ze dan naar ons.” Met VISA kan je blijkbaar je boodschappen niet afrekenen en daar pas bij de kassa achter komen… “Hou er rekening mee dat ze geen fiets hebben, en dring dit ook niet aan ze op want dit is geen prioriteit in de eerste week.” Het inschrijven bij de gemeente en het omzetten van allerlei administratie moet vaak rondom de OWL gebeuren.

De kinderen

We kregen een groep masterstudenten Rechten toegewezen met een paar Criminologen in spé. Altijd handig als ik ooit in de problemen kom (of juist niet?). Ik voelde me meteen weer jong, het is veel gebruikelijker buiten Nederland om pas op latere leeftijd aan een master te beginnen en tussendoor te werken. Onze groep was een mix van internationale studenten en Nederlandse studenten. Het programma bleek wel echt gericht te zijn op de internationals, wat soms een beetje vervelend was voor de Nederlanders. Waardoor ik me toch afvraag waarom je het onderscheid van introductieweken zou maken als alles op academisch niveau aan het versmelten is..

#rebels | © Zaida Amorij

Één woord, negen letters: g-gezellig

Atakan en ik hadden het erg makkelijk met ons groepje, niemand had problemen met huisvesting en iedereen had administratieve afspraken al gemaakt. Dit maakte het vooral een week van gezelligheid waarin we veel leerden over sociale en culturele verschillen, onszelf heel rebels vonden omdat we niet de precieze volgorde hadden aangehouden die ons was toegewezen bij de PubcrOWL, en een eerste sociale basis hebben gevormd voor en met de nieuwe studenten. Wat ik ook merkte was dat internationale studenten erg dankbaar zijn dat je hun guide wilt zijn. Terwijl je gewoon een chille week hebt, gecombineerd met feestjes.

Ik raad het iedere (Nederlandse) student aan om ook OWL-guide te worden! Zeker in januari waarin je toch niets te doen hebt. Wie weet hou je er nog vrienden aan over voor je studententijd in Leiden en daarna! (Coverfoto © Simone Both)