Het kan gezellig zijn om bij een studentenvereniging te horen. Maar het is nog best lastig om een studentenvereniging te vinden waar je je thuis voelt. Ik switchte drie keer van vereniging en ontdekte dat een vereniging die zich focust op samen iets doen het best voor mij werkt.

Als 17-jarig eerstejaarsje Antropologie, vers van de EL CID, wist ik zeker dat ik bij een studentenvereniging wilde. Het leek me zo gezellig en het voelde alsof ik dat gedeelte van het studentenleven niet zou willen missen. Ik sloot me allereerst aan bij SOL, de Studentenvereniging Ontwikkelingssamenwerking Leiden. Ik kende het als een vereniging die altijd leuke reizen organiseert en die bovendien goed aansloot op mijn studie.

Geen verenigingsband

En echt: de reis naar Tanzania was een trip om nooit te vergeten. We reisden drie weken langs verschillende plekken in Tanzania. We bezochten ontwikkelingshulporganisaties en leerden hoe zij werken. Deze reis heeft uiteindelijk mijn hele beeld over ontwikkelingshulp veranderd. Toch wilde ik niet nog een jaar lid blijven van SOL. Ondanks dat het een groep leuke mensen was, voelde ik me niet heel hecht met hen. Dat kwam omdat ik niet vaak naar hun overige activiteiten ging. Daardoor kreeg ik niet echt een band met de andere leden.

Tanzania met Studentenvereniging Ontwikkelingssamenwerking Leiden (SOL).
Uitzicht over Tanzania waar ik met SOL heen ging

Te weinig zin in een vereniging

Voor mijn tweede studiejaar zocht ik meer gezelligheid en dus sloot ik me aan bij Leiden United. Dat is een studentenvereniging die vriendschappen tussen internationale studenten en Nederlandse studenten stimuleert. De activiteiten bestonden ook vooral uit samen eten. Dat liet ik makkelijk schieten, omdat ik toen nog anderhalf uur vanuit mijn ouders moest reizen naar Leiden toe en alle activiteiten s’avonds waren. Ik ben bij elkaar 4 keer maar bij Leiden United geweest.

Mijn probleem was dus duidelijk: ik had zelf te weinig zin om tijd in studentenverenigingen te steken. IIn mijn derde studiejaar werd ik geen lid van een vereniging.

Twee nieuwe verenigingen

Na een jaar zonder studentenvereniging, sloot ik me in mijn vierde jaar met frisse moed aan bij Cuculum. Dat is een vereniging gericht op toneel en improvisatie. Al sinds ik heel klein was wilde ik iets doen met toneel, dus dit was mijn kans. Voor de gezelligheid werd ik ook lid van Catena, een van de grote 5 gezelligheidsverenigingen van Leiden. Hoe meer verenigingen hoe groter de kans was dat het me dit keer wél zou lukken om een vereniging te vinden waar ik graag heen zou gaan. Ik wilde er dit keer echt voor gaan en dus kwam ik elke twee weken naar de improvisatierepetities bij Cuculum en ging ik zelfs bij een commissie. Het was ontzettend leuk om lid te zijn van deze vereniging, maar ik ging niet altijd met evenveel zin naar de repetities.

Theatersportwedstrijd van studentenvereniging Cuculum.
De theatersportwedstrijd waar ik aan meedeed bij Cuculum was echt geweldig leuk!

Ik was tegelijkertijd lid bij Catena, maar ik kende daar niemand. Ik vond het daarom veel te eng om daarheen te gaan, hoewel ik wel braaf elke maand contributie betaalde. Het jaar erop besloot ik naar het eerstejaarskamp van Catena te gaan. Lang verhaal kort: op het kamp schreef ik me in voor het a-capellakoor van Catena, aCatena. Zingen was, net zoals toneel, iets wat ik altijd al wilde proberen. Ik moest wel Cuculum opgeven, maar hoewel dit heel jammer was ben ik nog steeds heel blij dat ik dit heb gedaan.

Studentenvereniging Cuculum en acapella-koor aCatena van studentenvereniging Catena.
Ik heb studentenvereniging Cuculum ingeruild voor aCatena, maar ik heb wel aan beide verenigingen mooie shirts overgehouden.

Waarom werkt mijn huidige vereniging voor mij?

aCatena is een kleine hechte groep. Hierdoor was het voor mij makkelijk en minder spannend om iedereen te leren kennen en vrienden te maken. In een grote groep val ik snel in een gesprek. Ook blijkt dat ik in een a-capellakoor zingen echt geweldig vind: samen iets veel groters en mooiers maken doordat iedereen hun stem bijdraagt. Deze twee dingen zorgen ervoor dat ik elke week weer met veel plezier naar een aCatena repetitie ga. Ik merk dat een vereniging die zich focust op samen iets doen beter voor mij werkt dan een vereniging die zich alleen met gezelligheid bezighoudt.

Hoe weet je dus of een studentenvereniging echt bij je past? Een antwoord op deze vraag krijg je alleen door (veel) verenigingen uit te proberen. Vergeet ook niet om regelmatig naar activiteiten te gaan!

Wat voor ervaringen heb jij met het vinden van jouw studentenvereniging? Laat het me weten in de reacties!