Afgelopen week stond in het teken van activiteiten, feest en bier. Veel bier. De A.L.S.V. Quintus viert dit jaar haar achtste lustrum en ik geef je een kijkje in een lustrumweek die volledig draait om ultiem genieten.

Eindelijk onze beurt!

Het woord ‘lustrum’ stamt af van het Latijnse ‘luere’. Waar het van oorsprong duidt op een Romeins zoenoffer dat eens in de vijf jaar werd gehouden, definiëren wij het voor nu als feestweek om te vieren dat we al 40 jaar een prachtige sociëteit hebben waar het bier rijkelijk vloeit en de mogelijkheden eindeloos zijn.

Als je in Leiden studeert heb je het woord ‘lustrum’ waarschijnlijk al wel eens horen vallen. Daarnaast is de kans ook erg groot dat je een huis- of studiegenootje hebt dat al eens een lustrum heeft meegemaakt. Zo vierde mijn huisgenootje vorig jaar het lustrum van Augustinus waar ik toen met mijn huis naartoe ben geweest. Dit jaar is het dan ook eindelijk de beurt aan Quintus om eens goed haar verjaardag te vieren. Het verenigingsleven staat al het hele jaar in het teken van het lustrum. Zo is er een lustrumgala geweest, een lustrumwintersport, een uitstapje naar de kerstmarkt in Keulen en nog vele andere activiteiten. Het hoogtepunt heeft echter afgelopen week pas plaatsgevonden: de piekweek!

Tijd voor de lustrumtiendaagse

Met het thema Discover en het motto ‘Durf te dromen’ begon vrijdagavond 19 juli de ‘lustrumtiendaagse’. Tien dagen lang is er een dag- en avondvullend programma geweest om het bestaan van Quintus goed te vieren. Het leuke aan zo’n lustrumweek is dat je het zo groots kan maken als je zelf wilt. Als je toe bent aan een rustig avondje of nog even moet uitbrakken van de nacht daarvoor kun je lekker overdag low-key chillen op het terrein en eventueel nog een activiteit meepakken. Tegelijkertijd kunnen de echte strijders vanuit het dagprogramma gelijk doorgaan om de afterparty uit te spelen en lekker uit hun dak te gaan. Zo is er voor ieder wat wils!

Samen met mijn huisgenootjes op het lustrum.

Naast de feesten die er elke avond zijn is er overdag tijdens het lustrum dus ook veel te beleven. De Chique dag stond in het teken van flaneren langs de renbaan in fancy outfits onder het genot van een lekker glas champagne. Er is een heus kickboksgala georganiseerd waar Quinten maanden naartoe hebben gewerkt om tegenover elkaar in de ring te staan. De festivaldag was het ideale moment om (studie)vrienden, teamgenoten of wie je dan ook mee wilde slepen kennis te laten maken met het lustrum van Quintus en tijdens de Huizendag werd het terrein omgetoverd tot een ware lasergame hal. Een lustrum is zoveel meer dan alleen maar feesten en dat maakt zo’n week tot iets dat je, als het even kan, een keer meegemaakt moet hebben. Al is het maar één dag.

Afsluiten in stijl

Penelope op het lustrum van Quintus!
Met het mooiste dispuut Penelope tijdens de poepelbrunch.

Geheel in stijl sloot ik op de zondagmiddag met mijn geliefde dispuut Penelope de week af met een heuse poepelbrunch. Lekker eten, chille jazzmuziek op de achtergrond en goede champagne zorgden voor een relaxte sfeer. Hierdoor kon iedereen even lekker bijkomen van een vermoeiende week, om vervolgens ook nog bij te tanken en diezelfde avond nog één keer te knallen. Het was een mooie week en als je zelf ooit de kans hebt om een lustrum van een vereniging mee te pakken kan ik maar één ding zeggen: ga ervoor.

Ik vond mijn lustrumweek ultiem genieten en zou het zo nog een keer willen meemaken. Wat lijkt jou het leukste aan een lustrum?