Antwoord jij op de vraag hoe het met je gaat ook steevast met “Druk!”? En weet je eigenlijk niet of je daar wel blij mee bent? Dan is het tijd om te vertragen, en je drukke leven onder de loep te nemen. Ik geef je drie tips om zen te worden en blijven.

Je komt een vage vriend of kennis tegen in de stad. Eigenlijk spreek je hem of haar nauwelijks meer, maar toch vind je het onbeleefd om deze persoon te negeren. Dus zeg je: ‘Hé, wat leuk om jou weer eens te zien! Hoe gaat het?’ Waarop de reactie volgt: ‘Hoi, ja zeker! Tja, druk-druk-druk, hè? Je weet hoe dat gaat.’ Instemmend gelach. ‘Ja, en of ik dat weet.’ De rest van het gesprek sommen jullie alle dingen op die jullie doen, heen en weer, alsof het een wedstrijd is. Wie er het langst activiteiten kan noemen waar-ie druk mee is, wint.

Druk zijn als statussymbool

Druk zijn is een statussymbool geworden, a way of living. Je leven staat altijd aan, 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Als je de vraag “Hoe gaat het met je?” niet antwoordt met “Druk!”, dan doe je iets verkeerd. Het is tegenwoordig normaal dat je studeert, stage loopt, werkt, vrijwilligerswerk doet, meerdere keren in de week sport, hobby’s hebt waar je gepassioneerd tijd voor vrijmaakt, een fantastisch en spannend sociaal leven hebt, investeert in je… Ho, stop daar, er zitten nog altijd maar 24 uur in een dag, en je moet ook slapen! Drukker dan druk hoeft ’t niet te worden, genoeg is genoeg.

Bureau en agenda met druk leven erop geschreven

Druk zijn ligt bij jezelf

Laatst kocht ik als cadeautje voor mezelf het boek “The things you can see only when you slow down” van de boeddhistische monnik Haemin Sunim. Na het lezen van de ondertitel “How to be calm in a busy world”, was ik verkocht. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die allerlei aspecten van je leven behandelen (rest, relationships, passion, etcetera) en bevat korte essays bij al die onderwerpen en een serie kortere, inspirerende teksten. Een van de eerste dingen die ik las in dat boek was dat de wereld zo druk is als wij ons voelen. Reality exists because our mind exist. Een druk leven, je druk voelen; de bal ligt voor een groot deel bij jezelf! Goed inzicht, vond ik. En ik ontdekte meer.

Het boek "The Things You Can See Only When You Slow Down" van Haemin Sunim

Een: maak dingen af

Niets is zo erg als onafgemaakte zaken waaraan je steeds wordt herinnerd. Het maakt je hoofd onnodig vol en chaotisch. Het voltooien van deze dingen zal je een goed, voldaan gevoel geven. En vraag jezelf anders af of je alles écht wilt afmaken, of dat je het misschien naast je neer kan leggen. Ook die tweede optie geeft rust.

Twee: neem de tijd

Dreigt het je allemaal te veel te worden? School, werk, liefde, iets anders? Doe dan (al is het maar heel even) iets rustgevends of in ieder geval iets wat je leuk vindt. Speel gitaar of piano, lees een leuk of mooi boek, luister naar je favoriete muziek. Wees je bewust van het feit dat je écht even vrij neemt van alle verplichtingen en even tot jezelf komt.

Drie: maak keuzes

Voor veel mensen is veel doen gemakkelijk. Het is veel moeilijker om bewuste keuzes te maken over wat je doet en laat. Dat vereist moed en wilskracht, maar als je echt niet gelukkig wordt van je drukke leven, is het echt tijd om alle aspecten van dat leven onder de loep te nemen. Ik wed dat er wel wat mogelijk is! Ontspanning en rust is mogelijk, als je er jezelf de tijd voor gunt.

Hoe ga jij om met de druk(te) van de 24/7-maatschappij?