Het leven van een student gaat niet over rozen, zeker niet ten tijde van een mondiale pandemie. Studie en privé van elkaar gescheiden houden: de coronacrisis heeft het er door het online studeren niet makkelijker op gemaakt. In deze blog hoop ik het ultieme antwoord te vinden op de vraag hoe je voor een goede balans zorgt!

Ik heb, bijna twee jaar na mijn burn-out, nog steeds moeite met het vinden van een balans tussen studeren en ontspanning. Nu alles zich aan dezelfde tafel afspeelt, is de scheiding nog verder te zoeken. Daar heb ik echt véél moeite mee. Aan mijn tafel volg ik colleges, werk ik aan opdrachten, maar schrijf ik ook aan verhalen, eet ik mijn maaltijden en speel ik spelletjes met mijn huisgenoot. Ik ben natuurlijk niet de enige, en ik heb een beetje onderzocht hoe anderen hiermee om gaan.

Een goed begin is het halve werk

“Een opgeruimde tafel helpt in ieder geval, in plaats van al je zooi overal te laten rondslingeren.”

Jasper

Het zijn de kleine dingen die tellen. Een opgemaakt bed, een opgeruimd bureau. Want: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Zorg dat je studiespullen een aparte plek hebben, waar je ze ook weer op kunt bergen als je klaar bent met studeren. Het maakt je minder afgeleid tijdens het studeren, en het is dan ook duidelijker wanneer het studeren klaar is.

“Maak een planning.”

Laura

Een planning maakt je dag overzichtelijk, en geeft je misschien wat meer houvast om die balans ook echt vast te houden. “Ik maak veel lijstjes met behapbare taken per dag die ik kan afstrepen. Zo heb ik toch het gevoel dat ik productief ben ondanks dat ik de hele dag thuis zit,” zegt Nathalie.

Heb je (veel) huisgenoten? Maak dan duidelijke afspraken. Tijdens vergaderingen of andere belangrijke meetings wil je het liefst niet gestoord worden. Een stoplicht op je deur kan hiervoor de oplossing zijn.

Mijn huisgenootje en ik hebben een stoplicht op onze deuren. Groen is "ik kan gestoord worden", Oranje is "ik word liever niet gestoord, maar als het nodig is mag het, en Rood is "ik zit in een meeting en kan echt niet gestoord worden". Dat schept duidelijkheid tijdens het online studeren!
Mijn huisgenootje en ik hebben een stoplicht op onze deuren. Groen is “ik kan gestoord worden”, Oranje is “ik word liever niet gestoord, maar als het nodig is mag het, en Rood is “ik zit in een meeting en kan echt niet gestoord worden”. Dat schept duidelijkheid!

Take a break

“Voor mij is het belangrijk om echt elke dag even naar buiten te gaan. En niet alleen naar de supermarkt en terug, maar echt even eruit.”

Nathalie

Een frisse neus halen is sowieso niet verkeerd. Julia gebruikt het blokje om om echt even weg te zijn van haar werkomgeving. “Eerst was het lekker weer, dan ging ik een paar keer per dag naar buiten om écht even pauze te houden. Rond vijven ging ik dan een rondje fietsen of lopen zoals je normaal gesproken ook zou hebben als je van de uni naar huis zou gaan. Zo probeer ik het nu nog te doen, maar als het regent heb ik hier toch wel minder zin in.”

De vriend van Janneke neemt dit nog een stapje verder. “Hij zet ’s ochtends na het ontbijt al zijn spullen klaar om te gaan werken en dan loopt hij een rondje van een kwartier ‘naar werk’, waar hij zijn ingerichte thuiskantoortje aantreft. Aan het einde van de dag ruimt hij alles weer op en loopt dan weer een kwartiertje ‘naar huis’.”

Maak een wandeling door je buurt als break van het online studeren
Ga op ontdekkingstocht in je eigen buurt!

Fop je brein

“Ik merkte dat aan een andere kant van m’n tafel zitten dus effect heeft.”

Tolga

Naast het wandelingetje ‘naar werk of uni’ zijn er nog andere trucjes om je brein te foppen en de scheiding tussen werk en privé duidelijker te maken. Het lijken hele onbenullige dingen als aan de andere kant van je tafel zitten, maar deze kleine veranderingen kunnen het leven binnen je eigen vier muren wel net ietsje makkelijker maken. Schuif die trucjes dus niet af als onnodig, maar probeer ze uit en experimenteer!

“Ik steek altijd kaarsen aan om mijn studeerbrein te activeren.”

Nienke

Ook het netjes aankleden kan je nog verder in je voordeel gebruiken. Het helpt je echt om in focusmodus te gaan als je er gewoon goed verzorgd uitziet. Switch naar joggingbroek als je klaar bent met studeren, dan kan je met een gerust hart op de bank ploffen en is het klaar voor vandaag. Alles om die grens tussen studeren en ontspannen wat minder blurry te maken.

Trek eens nette kleren aan tijdens het online studeren, dat geeft een wat serieuzere noot aan het studeren
Doe es je nette jasje of jurk aan voor je online college, zo trek je dat ook nog eens aan, en het geeft een wat serieuzere noot aan het studeren.

Een andere omgeving

Als je die vier muren van je kamer echt niet meer trekt, kun je natuurlijk altijd andere creatieve oplossingen bedenken. Als je (een of meerdere) huisgenoten hebt, kun je misschien van kamer wisselen, zodat je niet afgeleid raakt door je eigen spullen en troep.

“Wissel van kamer met een huisgenoot, dan heb je toch een andere kamer dan je eigen.”

Lonneke

Zo’n wissel werkt natuurlijk alleen als je ook daadwerkelijk huisgenoten hebt, maar ik denk dat het best zou kunnen werken. Geeft misschien ook een impuls naar jullie allebei om je kamer weer eens goed op te ruimen (zie het eerste punt ook!!).

“Ik reserveer vaak een studieplek!”

Jannet

Een andere optie is natuurlijk het reserveren van een studieplek, zoals Jannet ook vaak doet. Niet iedereen voelt zich hier in de huidige situatie comfortabel bij, maar ook ikzelf vind dit echt een uitkomst. De bibliotheek is écht alleen voor studeren, en dat gaat daar dus ook een stuk efficiënter. Ik heb daar de focus die ik thuis bij lange na niet kan vinden.

reserveer een studieplek online om te gaan studeren in een van de bibliotheken

Houd het leuk

Uiteindelijk zal je gewoon moeten gaan studeren en alles volbrengen, maar niemand zegt dat het ook niet leuk mag zijn. Binnen de kaders van de RIVM-maatregelen, uiteraard.

“Maak met collega’s of medestudenten een team op MS Teams met wie je ’s ochtends even koffie drinkt, alsof je net op werk/stage/uni aankomt.”

Lonneke

Wat met online studeren of werken vaak mist, is het informele kwartiertje ervoor en erna, terwijl dit eigenlijk van cruciaal belang is. Kijk dus of je dit gat op de een of andere manier kan opvullen. Mijn docenten doen ons nu vaak in willekeurige breakoutrooms na de les, zodat we in kleine groepjes nog even kunnen kletsen.

“Ik probeer na vijven/zessen geen laptop meer aan te raken.”

Julia

Ons schermgebruik is met dit online studeren natuurlijk gigantisch toegenomen, en dat heeft nadelige effecten op heel veel aspecten van ons welzijn. Door het te beperken, of in ieder geval duidelijke afspraken te maken, dwing je jezelf te stoppen met studeren en andere dingen te doen. Ontspannen gebeurt natuurlijk ook op een laptop (Hey Netflix, is that you?), maar kan ook zonder! Wees creatief.

Dat klinkt makkelijker dan het is natuurlijk. Julia: “Dit lukt dus alleen wel een stuk minder goed inmiddels… Het vereist allemaal ontzettend veel motivatie en die is wat moeilijker te vinden als je veel alleen thuis zit!”

“Plan leuke dingen met je huisgenoten.”

Jannet

Het is nu zo vanzelfsprekend dat je je huisgenoten ziet, dat het plannen van leuke dingen erbij inschiet. Terwijl dat juist zo belangrijk is! Dus doe ook echt leuke dingen, kijk een film of een serie, laat eten bezorgen, etc. Maak tijd voor elkaar, en geniet van de leuke dingen die je alsnog kan doen.

Nog één laatste advies van Nathalie: “Het helpt ook echt om met medestudenten te praten over de uitdagingen die corona met zich meebrengt voor jou als persoon. Iedereen begrijpt het en heeft zo ook zijn eigen uitdagingen in deze rare tijd.”