Als je studeert moet je er waarschijnlijk nog niet aan denken om afgestudeerd te zijn. Nooit meer uitslapen op dinsdagochtend, niet meer eindeloos door de stad flaneren na een college, geen spontane huisfeestjes meer doordeweeks. En toch: na een tijdje zijn veel studenten eraan toe. Daarom: waarom het burgerleven de mooiste tijd van je leven is.

Tot nooit meer ziens, existentiële crisis

Wat wil je? Wat ga je doen? Wat weet je? Wat kun je ermee, met wat je weet? Allemaal vragen waarmee je wordt bestookt als je studeert en die je in een existentiële crisis kunnen storten. Hoe fijn is dat dat niet meer tegen je wordt gezegd on the job. Je hebt immers een ‘soort’ baan, je werkt dus je bestaat, en iedereen weet waar-ie aan toe is. Mocht je je ooit toch nog eens afvragen “ohgodwaarbenikmeebezig”, ligt er een fijne stapel papierwerk klaar die je moet doornemen. Tijd om te piekeren is er niet.

Excuus voor alles

Werk is een heel handig excuus voor alles. Je hoeft je niet te verantwoorden dat je liever een avond op de bank doorbrengt met een goed boek in plaats van op een barkruk omdat je de volgende dag weer fris en fruitig achter je bureau moet zitten. Maar wat misschien nog wel mooier is: je hoeft er überhaupt niet overna te denken of een spontaan avondje uit in je planning past. Jij en je baas zullen niet blij zijn als je de volgende dag met een bonkend hoofd achter je bureau zit.

Echte burgers geven geen fucks

Geld

Bij de supermarkt klinkt de lange piep van het pinapparaat: geen saldo, transactie geweigerd. Als student ben je hier eerder de oorzaak van, het is mij in elk geval wel vaker overkomen. Een dagloner zal dit niet snel gebeuren, tenzij je als een soort Keizer Nero leeft misschien. Iedere maand wordt er een vast bedrag op je rekening worden gestort, waardoor het icoon van burgerschap, huisje-boompje-beestje, kan worden vervolmaakt door die eerste te kopen. Niet dat er betaalbare huizen zijn, maar het idee is er. Voor boodschappen ben je niet meer afhankelijk van een bonuskaart tenminste.

huisje boompje burger
Huisje boompje burger

Rust, reinheid, regelmaat

Kortom, rust, reinheid en regelmaat. Je hoeft niet langer van hot naar her te rennen: je leven is geland en jij dus ook. In plaats van vijftig mensen die je van naam kent en ziet op een avond zie je er nu nog maar vijf. Het netwerk wordt kleiner maar de banden worden hechter: de meesterproef voor je innerlijke stabiliteit want het draait om geven en nemen in het leven. Daarnaast is een ritme ook heel goed voor je lichaam. Samengevat: een ideaal burgerleven is gebouwd op doorslaggevende beslissingen. Die genomen te hebben is mooi: het betekent dat je het heft in eigen handen hebt genomen en daar mag je trots op zijn.

Heb ik je weten te overtuigen van de schoonheid van het burgerleven of feest je nog liever even door? Laat het weten in de comments!