Misschien heb je het wel eens meegemaakt: de donkere en koudere dagen maken je meer vermoeid. Je hebt minder zin om dingen te ondernemen, slaapt langer dan normaal en je bent wat sneller geïrriteerd. Dit zijn symptomen van ‘winterdepressie’, ook wel seasonal affective disorder genoemd. In dit blog laat ik je zien hoe je dit probleem bestrijdt, of nog beter: voorkomt.

Wat is het?

De afkorting voor seasonal affective disorder (SAD) is toepasselijk, want dat is ook precies hoe je je kan voelen: sad. Doordat je minder daglicht ziet maakt je lichaam meer melatonine aan en heb je de neiging meer te slapen en minder te doen. Daarnaast kan het niveau van je serotonine (een van de gelukshormonen) lager zijn dan normaal. Als het dan ook nog eens kouder wordt, heb je misschien al helemaal geen zin meer om naar buiten te gaan. Persoonlijk merk ik dat ik er last van heb wanneer het eind november is en ik het idee heb dat de winter lang duurt. Dan realiseer ik me ineens dat het nog niet eens winter ís. Zeker nu met corona zijn veel mensen bang dat het een depressieve winter wordt. Naast de normale symptomen van winterdepressie ben je namelijk ook nog eens minder in staat leuke activiteiten te ondernemen en veel mensen te zien, iets dat normaalgesproken een opkikker kan zijn.

Belangrijk is de symptomen als zodanig te herkennen. Als je merkt dat je steeds meer moe en verdrietig en minder actief wordt is het van belang je te realiseren dat het maar voor korte duur is. Het is zoals de naam zegt: seizoensgebonden. Heb je nou een vervelende dag, probeer je dan te realiseren dat de volgende dag weer anders kan zijn. Als je merkt dat dit gevoel je studie beïnvloedt, dan doe je er misschien goed aan hulp in te schakelen. De universiteit biedt meerdere vormen van gratis psychologische hulp aan.

Ik heb er last van, en nu?

Zelf probeer ik, ook als ik niks te doen heb, op tijd op te staan. Ik begin de dag met een kopje koffie en vrolijke muziek. Als het nog donker is, doe ik zoveel mogelijk lampen aan om echt wakker te worden. Er bestaan ook lichttherapie-lampen die zonlicht nabootsen, die kunnen handig zijn. Ook zullen de meeste mensen bekend zijn met een lichtwekker, die een zonsopgang simuleert zodat je uitgeruster wakker wordt. Enorm handig als je moeite hebt met opstaan in de winter. Om er vervolgens voor te zorgen dat ik in beweging kom stel ik een lijst op met kleine, haalbare taakjes. Zoals de afwas doen of mijn bed verschonen. Als ik de dag actief begin, is de kans kleiner dat ik vermoeid raak.

Lichamelijke boost

Het algemene advies om aan je dosis vitamine D te komen is iedere dag tussen 11.00 en 15.00 uur minimaal een kwartier met onbedekte handen en gezicht buiten te zijn. Of het nou een wandeling is of even op je balkon zitten. Daarnaast is het ook slim om bij het avondeten een tabletje vitamine D te nemen.
Nu is het vanzelfsprekend dat gezond eten en sporten je ook beter laten voelen. Heb je echt geen zin om te fietsen naar de sportschool? Probeer dan een virtuele work-out thuis. En als ook dat te veel moeite is, houd het dan simpel. Doe bijvoorbeeld een rustige yoga work-out of meditatie. Dat is sporten voor de geest! Zo zie je dat het belangrijk is het simpel te houden wanneer alles te veel moeite lijkt.

Vitamine D3 van de etos, tegen winterdepressie
Dit potje vitamines van de Etos helpt me de winter door

Wat nog meer?

In mijn beleving zijn het de kleine beetjes die helpen in de lange winter. Zo vind ik het heerlijk om geurkaarsjes of wierook aan te steken (een soort aromatherapie?), en houd ik me bezig met schilderen of haken tijdens het netflixen. Zo voelt het namelijk minder als niksen en meer alsof ik wat productiefs doe. Ook samen koken of een film kijken met huisgenoten kan me echt goed doen. Verder probeer ik meer tijd te nemen voor self care, ik verzorg mijn haar en lichaam en doe make-up op, soms zelfs wanneer ik nergens naartoe hoef te gaan.

Self care selfie, dagcreme insmeren
A little self care goes a long way!

Mocht je nu merken dat dit allemaal niet voor je werkt en je je vrij depressief voelt, schroom dan niet om naar de huisarts of studentpsycholoog te gaan. Het is helemaal niet gek om je zo te voelen en soms is het alleen al fijn om een luisterend oor te hebben. Juist wanneer je minder mensen ziet.

Wil je weten hoe je de negativiteit om kan zetten naar iets positiefs? Blogger Frans heeft erover geschreven.