Als Leidse student kun je allerlei creatieve vakken volgen aan de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Het liefste loop ik 24/7 met mijn fotocamera in mijn handen en leg ik alles tot in de details vast. Toch bleef mijn camera vorig jaar onaangeroerd in de kast liggen. Het werd hoog tijd voor een nieuwe uitdaging voor mij en mijn camera, dus een fotografie vak volgen paste misschien wel eens prefect in dit plaatje. 

Excuses zoals: ik heb geen tijd om foto’s te maken of ik heb geen inspiratie, zorgden ervoor dat ik mijn camera alleen nog uit het stof haalde voor de vakanties. Toen een vriendin enthousiast vertelde over een fotografie vak aan de kunstacademie, stond ik op scherp.

Zonder enige aarzeling, meldde ik mij direct aan bij de kunstacademie. Na mijn toelatingsgesprek begon ik met twintig andere studenten aan dit creatieve avontuur. Iedere week kregen we een nieuwe opdracht. Van het fotograferen in een antiek winkel tot een fotoshoot onder de douche. Ik werd uitgedaagd om uit mijn comfort zone te stappen. 

Het hoofd koel houden

In plaats van mijzelf als een “fly on the wall” te bewegen, moest ik als een actieve fotograaf aan de slag. Ik moest zelf een concept verzinnen en mensen laten poseren. Voor een serie portret foto’s besloot ik de voetbal supporters van Heracles te fotograferen. Waar was ik aan begonnen? Ik beschouw mezelf als een redelijk sociale student, maar toen ik ineens in een menigte van drukke voetbalsupporters stond, moest ik toch al mijn moed bij elkaar rapen om te vragen of ze op de foto wilden. 

Zelfs toen ik een studiegenoot ging fotograferen onder de douche, moest ik even wenen aan de rol die ik innam als fotograaf. Samen stonden we in een kleine, donkere doucheruimte in een studentenhuis. De zaklamp van haar mobiele telefoon verlichtte de ruimte en terwijl de stoom de douchecabine vulde, probeerde ik het hoofd koel te houden en niet uit te glijden in deze badkamer. 

Van antropologie student tot creatieve kunststudent 

Bij de opdracht: ‘Maak vijf verschillende foto’s van één wit A4 papier’, maakte mijn hoofd overuren. Een wit A4’tje? Wat moet ik hier nu mee? Ik vroeg aan een vriendin of ze mijn model voor deze opdracht wilde zijn en de volgende ochtend gingen we aan de slag.

Ik had mijn studentenkamer omgebouwd tot een heuse studio. De tafel en stoelen waren aan de kant geschoven en aan mijn plafond had ik tientallen papieren origami vogels opgehangen. Daar stond mijn vriendin voor mij, was ik de fotograaf en moest ik aanwijzingen geven over haar houding, haar blik en kleding. Met een achtergrondmuziekje op en de papieren origami vogels die rustig heen en weer bewogen, poseerde ze voor mijn witte muur. 

Af en toe kwam er een nieuwsgierige huisgenoot binnen, die vreemd opkeek van het hele tafereel. Van een antropologie student, was ik ineens veranderd in een alternatieve en creatieve kunststudent. Deze rol begon mij steeds meer te bevallen.

Ik moet toegeven dat toen ik voor de eerste keer de kunstacademie inliep, ik mijn ogen uitkeek. Een gang met spiegels en lichtjes, de deuren van de wc’s beklad met allerlei quotes en studenten in alternatieve hippie outfits. Paste ik hier wel tussen? Ik kreeg het gevoel dat ik mij ook zo moest gedragen en kleden, als ik hier een fotografie vak wilde komen volgen. 

Niets is fout

De eerste keer dat ik mijn mijn foto’s aan de groep moest laten zien, gierden de zenuwen door mijn lichaam. De opdracht waarbij ik zestig verschillende foto’s van één persoon moest maken, hing aan de muur. Mijn model stond poserend op de foto in een oude antiek winkel in Leiden. Iedereen had de opdracht totaal anders uitgevoerd en gaf zijn eigen “touch” aan de foto’s. Van foto’s in de Hortus Botanicus tot close-up foto’s van een naakte huid. Alles kon en niets was fout! 

Vanaf dat moment begon ik mij te realiseren dat ik mezelf niet in een hokje hoefde te wurmen. Mijn passie ligt bij het fotograferen van mensen en niet bij schieten van plaatjes van abstracte concepten. Toch ben ik stiekem wel een beetje geïnspireerd geraakt door mijn studiegenoten. In het dagelijks leven hangt mijn studentenkamer echt niet vol met papieren origami vogels en fotografeer ik ook niemand onder de douche. Maar voor even die creatieve student zijn die buiten de lijntjes mag tekenen, dat bevalt mij prima! 

Volg jij ook een vak aan de KABK? Deel je ervaringen en laat het mij weten!