Sinds vorig jaar september werk ik bij de universiteit en dat niet alleen, ik studeer er ook. De universiteit is dus mijn werkgever, maar tegelijk ook de plek waar ik dit jaar nog mijn diploma hoop te halen. Een vreemde, maar hele leuke combinatie. Je studeer- en werkplek in hetzelfde gebouw.

Ik werk als student assistent op bij de afdeling marketing, hier doe ik onder andere de werving voor de masterdag (deze is twee keer per jaar). Ik regel hiervoor dingen zoals catering, statafels, studentenassistenten en wat er maar nodig is. Deze functie werd mij aangeboden door iemand die ik al kende vanuit de uni. Voordat ik begon aan deze baan was ik namelijk onderdeel van het 444 foto- en videoteam. Met dit team hebben we social media en fotografie gedaan voor alle evenementen rondom de 444-viering (de universiteit bestaat 444 jaar). Een mega leerzame ervaring.

Dankzij het netwerk dat ik in die periode heb opgebouwd heb ik nu een baantje bij de universiteit. Het klinkt misschien als een cliché, maar het hebben van een netwerk is zo waardevol en belangrijk.

Het 444 foto- en videoteam

Vreemde combinatie
Toen ik net begon met mijn functie bij de universiteit, moest ik wel even wennen. De plek waar je werkt is naast de plek waar je normaal studeert (en koffie haalt). Dan ben je ineens in een heel andere functie op de uni. Ineens heb je namelijk twee functies in hetzelfde gebouw: die van student en werknemer. Daarnaast ben ik nu ook bijna vijf dagen per week in hetzelfde gebouw, dat is nog wel eens vermoeiend. Het gebeurt ook wel eens dat collega’s mij zien lopen en niet begrijpen waarom ik er ben, maar dan ben ik er als student.

Fijne werkgever
Gelukkig is de uni wel een heel fijne werkgever die meer dan rekening houdt met je studie (zou ook wel gek zijn als dat niet zo was). De tijden waarop ik werk variëren heel erg, afhankelijk van hoe druk ik het heb met studeren. Er is geen enkele andere werkgever geweest die mij tot nu toe die ruimte en vrijheid gaf. Als ik tentamens heb is er meestal niet de verwachting dat ik aanwezig ben op de werkvloer. Dat kan ik in een periode erna (waarin meestal weinig colleges zijn) compenseren.

Daarnaast is het ook leuk om in je vakgebied (marketing) aan het werk te zijn. Tijdens mijn HBO-studie had ik namelijk veel marketing vakken. Dat ik deze kennis nu in de praktijk kan toepassen is het behalve leuk voor mijn cv en portemonnee ook nog eens heel leerzaam. Werken met professionals en grote opdrachtgevers. Ik leer van de universiteit en de universiteit van mij. Als student sta ik namelijk heel dichtbij de doelgroep, sterker nog ik bén de doelgroep.  

Ik denk dan ook regelmatig mee over hoe de universiteit bezoekers na een masterdag betrokken kan houden. Dus hoe zorgen we ervoor dat bezoekers (potentiële studenten) weer naar Leiden komen en hier misschien gaan studeren? Daarnaast maak ik bijvoorbeeld opleidingsflyers, deze moeten zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor de doelgroep.

Ga ervoor
Mocht je ooit de kans krijgen om bij de uni te werken, doe het. Je houdt er heel veel leuke contacten en nieuwe kennis aan over. De uni neemt je als werknemer heel serieus en begeleidt je goed tijdens je functie. Je krijgt een goed salaris en alle borrels en cadeautjes zijn ook top. Naast werken bij de uni zijn er veel meer leuke bijbaantjes, daarover schrijft Manon in haar blog.

Heb jij zelf ook een baantje of vragen over hoe je het beste een bijbaantje vind? Laat het me weten.

Nieuwjaarsontbijt met collega’s