Goede voornemens. Iedereen heeft ze. Begin van een nieuwe maand. “Vandaag ga ik beginnen met sporten!” Vervolgens ben je een keer geweest en haak je af. “Het is toch niet zo mijn ding”. “Het regent, dus ik heb geen zin om naar de sportschool te fietsen”. Vervolgens plof je op de bank, zet de zoveelste aflevering van La Casa de Papel op die je op dat moment aan het bingewatchen bent en trekt nog een zak chips open. “Ik ga morgen wel”, beloof je jezelf. Uiteindelijk ga je ook de volgende dag niet. Hoe kom je nou van het bankhang-syndroom af? Nog belangrijker: hoe hou je de motivatie erin?

Tip 1: Kies iets wat bij je past.

Je hebt de eerste stap gezet: in beweging komen. Maar wat ga je doen? Wat vindt je leuk? Naast het ruime aanbod van het Universitair Sportcentrum zijn er in Leiden mogelijkheden genoeg. Vaak kun je in onafhankelijke sportscholen naar binnen lopen voor een gratis proefles. Klimmen, boogschieten, krav maga of aikido, om maar wat ‘exotische’ keuzes te noemen, zijn allemaal binnen fietsafstand te beoefenen. Ergens alleen binnenstappen kan een drempel zijn. Vraag dan een vriend(in) mee en ga samen kijken. Is het niks? Volgende keer beter. Misschien is het geweldig en ben je blij dat je de stap hebt genomen.

Tip 2: Laat je niet overtuigen, overtuig jezelf.

Wat mij betreft het belangrijkste principe voor beweging. Doe het voor jezelf. Je kunt nog zoveel motivatiefilmpjes kijken op YouTube, als je zelf de wil niet hebt, kun je het vergeten. Ik ging ook wel eens met een vriend mee naar de gym en haakte vervolgens na één of twee keer af. Waarom? Ik liet me overhalen, maar wist niet waar ik het voor deed. Ik had geen doel. Vind je eigen motivatie om te bewegen. Je zult zien dat je dan wel een grote kans van slagen zult hebben. Je dwingt jezelf immers om dat doel te bereiken.

Tip 3: Loop niet te hard van stapel.

Stel realistische doelen. Als jij van scratch opeens vijf keer per week in de gym staat, zal je lichaam dat niet aankunnen. Bouw het rustig op. Geef je lichaam tijd om aan te sterken. Het is frustrerend om daarop te wachten, omdat het vrij lang duurt voor je resultaat ziet. Maar als je dan opeens vijf kilo meer lift, 2 minuten langer op de lopende band rent en vijftig keer achter elkaar touwtje springt, weet je waar je het allemaal voor doet.  Het gevoel van vooruitgang doet je altijd goed, waar je ook mee bezig bent.

De vloer voor een circuittraining in de Plex-fit (Plexus).

Tip 4: Bewegen is king, voeding is queen.

Een belangrijk statement. Je kunt nog zoveel sporten en in vorm willen raken, je moet rekeningen houden met wat je eet. Het kan natuurlijk al zijn dat je al gezond eet, dus kun je lekker op dezelfde voet verder. Doe vooral boodschappen voordat je gaat sporten. Het gebeurt nog wel eens dat ik deze vergissing zelf maak en bijna aan de druk bezwijk als ik na een stevige sportsessie nog snel even wat wil halen. Met jezelf af en toe wat lekkers gunnen is natuurlijk niets mis, maar hou het binnen de perken. Gezond eten is sowieso iets waar je vroeg of laat over moet nadenken.

Tip 5: Hou die motivatie erin!

Natuurlijk het belangrijkste van allemaal. Doe eens wat anders of breng variatie aan in wat je al doet. Laatst kwam ik de volgende zin tegen: “Als je niet meer sport, word je ook sneller lui op andere gebieden in je leven.” Sommige mensen sporten liever s’ ochtends, anderen liever ’s avonds, wat maakt het uit? Ik baal er nu oprecht van als ik een ingeplande sessie moet verplaatsen. De kickstart in de ochtend heb ik echt nodig om energiek mijn dag te beginnen. Het vooruitzicht op sportieve terugval als ik niet meer sport, motiveert me bovendien om bezig te blijven.

Qua sport en beweging ben ik een absolute beginner, maar kan met trots zeggen dat ik het nu met regelmaat doe en het een aanzienlijke impact heeft op mijn dagelijks leven. Ik dacht eerst ook: “Wat een onzin, dit is overdreven”. Het tegenoverstelde is echter waar.

Heb jij andere tips om sporten leuk te maken, de motivatie erin te houden of de wens van het bankhang-syndroom af te komen? Laat het dan hieronder weten!