Ik krijg nog regelmatig verbaasde reacties van mensen wanneer ik vertel dat ik bezig ben met mijn master journalistiek. Een master journalistiek, bestaat dat? Jazeker! En het is ook nog eens heel leuk. In deze blog vertel ik je meer over waarom ik mijn master zo leuk en ook wat het precies inhoudt om een journalistieke master te doen.

Ergens snap ik de verwarring wel, journalistiek is niet per se iets dat mensen koppelen aan wetenschap, of een wetenschappelijke studie. En toch is het zo. Het wetenschappelijke stukje komt in veel van onze vakken naar voren en natuurlijk ook in de scriptie. In veel vakken behandelen we wekelijks relevante literatuur, waar we dan bijvoorbeeld over schrijven. Het is dan ook de taak van de journalist om ingewikkelde wetenschappelijke literatuur, voor iedereen begrijpelijk en leesbaar te maken. 

Literatuur voor het vak argumentatie

Schrijven, schrijven, schrijven
Natuurlijk doen we bij mijn master ook veel met schrijven. Zo hebben we bijvoorbeeld het vak factchecken, waarbij we (duh) een factcheck schrijven. Hiervoor zoeken we een artikel op waarvan we verwachten dat het nepnieuws is en dit gaan we dan tot de bodem uitpluizen. Lekker landelijke nieuwsmedia plagen haha. Dit artikel wordt trouwens ook echt gepubliceerd, op de site van nieuwscheckers.nl. Dit is een site van mijn docenten. Ook hebben we het vak argumentatie, waarbij we bijvoorbeeld leren hoe je een heel gestructureerd betoog schrijft. Het is leuk om niet alleen te leren schrijven, maar ook over hoe je het beste kan schrijven. We gaan heel gestructureerd aan de slag.

Aan de slag
Iets wat deze master voor mij ook heel leuk maakt is de vele praktijkervaring die je opdoet. Een studie aan de Universiteit staat er nou niet per se om bekend dat je zoveel in de praktijk doet, bij journalistiek doen we dat wel. En dat moet ook wel. Journalistiek kan je niet altijd leren uit een boekje, soms moet je het ook gewoon doen.

Zo hebben wij twee keer in het jaar de zogeheten CMOW, oftewel de crossmediale onderzoeksweken. Klinkt lekker vaag wel he? Het komt erop neer dat we twee weken lang met een journalistieke productie aan de slag gaan, waarbij we interviews afnemen, filmen, audio maken, noem het maar op. Mijn twee producties heb ik inmiddels gemaakt, de eerste ging over alcoholisme onder studenten en de tweede over depressie onder studenten. De producties die we maken kan je op deze website vinden. Ook doen we veel praktijkervaring op tijdens de stage. We gaan voor minimaal twee maanden aan de slag voor een bedrijf of organisatie. Dit jaar is dat wel een uitdaging natuurlijk, vanwege onze vriendin Rona.

Druk bezig met mijn scriptie op dit moment, mijn scriptie heeft een feministisch onderwerp. Ik onderzoek hoe vrouwen gepresenteerd worden in de media.

Variatie en uitdaging
Kortom, ik vind de master echt heel tof, we hebben goede docenten die allemaal erg betrokken zijn en veel ervaring hebben in het vak. Daarnaast zijn de vakken variërend en uitdagend, bovendien hebben we heel veel praktijklessen. Het enige nadeel van deze master vind ik dat het (les)schema erg druk is. We hebben zoveel vakken en dan komt er ook nog een stage en een scriptie bij. Weet soms ook even niet waar ik de energie vandaan moet halen om alles bij te houden. Maar we komen er wel! Hopelijk mag ik dit jaar mijn handtekening nog gaan zetten in het wel bekende zweetkamertje.

Heb je verder nog vragen over deze master, laat ze gerust achter? Daarnaast werk ik ook als Unibuddy, hier kan je me ook vragen stellen over de master. Meer weten over alfa studies? Lees de blog van Lieke eens.