We worden er mee doodgegooid: go green! Klimaatverandering is aan de orde en er moet toch echt iets gebeuren. Terwijl multinationals als Shell eindelijk aansprakelijk gehouden worden, krijg je als individu ook een hoop verwijt als het gaat om je ecologische voetafdruk. Helaas gaat de term ‘ecologisch verantwoord’ vaak gepaard met het idee dat dit duur moet zijn. Als student heb je nou eenmaal niet veel te makken, maar het is zeker mogelijk om je leven te verduurzamen. In dit blog volgen een aantal tips over hoe je als student toch je steentje kunt bijdragen

Boodschappen

Boodschappen doen we allemaal en deze zijn vaak al duur genoeg. Iedere keer een plastic tasje kopen is dan echt onnodig. Ik zorg dat ik (vrijwel) altijd een herbruikbaar tasje in mijn rugzak heb, voor het geval ik onverwacht iets moet kopen. En als ik echt weet dat ik boodschappen ga doen neem ik herbruikbare netjes mee voor alle groente en fruit. Dat scheelt een hoop wegwerpzakjes in een jaar. Verder kijk ik naar de producten die ik kan kopen zonder plastic verpakking. Zo heb je tegenwoordig bij menig drogisten plasticvrije verpakkingen voor shampoo, tandpasta, dagcrème en andere verzorgingsmiddelen. Deze doe ik vanuit de kartonnen verpakking in een blikje dat ik bij de kringloop heb gekocht. Zo kan het makkelijk in de douche bewaard worden. Ook ben ik enorm fan van de make-upremover van de Bodyshop. Het is in blik verpakt én je hebt er geen wattenschijfjes voor nodig. En toch haalt het make-up beter eraf dan de merken die ik hiervoor gebruikte.

Fruit- en groentemandje gevuld met komkommer, mango, sinaasappels en kastanjechampignons in een netje
Herbruikbare netjes voor groente en fruit

Ecoproducten

Als je een beetje interesse hebt in een eco levensstijl, dan krijg je al gauw allerlei Facebookadvertenties te zien waarin ecologische producten worden aangeprezen. Bamboe tandenborstels, plasticvrije scheermesjes, smeerbare deodorant, herbruikbare wattenschijfjes en siliconen deksels…ik word er zeker enthousiast van! Maar ik vind het wel belangrijk hierbij te bedenken of de aanschaf echt nodig is. Misschien heb je nog een plastic scheermesje dat het prima doet; ga dan niet onnodig prima producten weggooien om vervolgens een nieuwe eco variant ervan te kopen. Zo heb ik wel een nieuwe bamboetandenborstel en herbruikbare wattenschijfjes, maar wacht ik met het scheermesje tot mijn plastic mesje aan vervanging toe is.

Tweedehands

Verder kan je bij je aankopen nadenken wat je eventueel tweedehands kan kopen. Zo ben ik enorm fan van vintage shoppen (zoals bij Modejacht in Leiden) en ga ik voor van alles naar de kringloop. De blikjes voor mijn plasticvrije verzorgingsproducten hoeven bijvoorbeeld echt niet nieuw gekocht te worden, ook al is het zo verleidelijk. Niet zo’n fan van tweedehands kleding, check dan op deze website hoe duurzaam je favoriete merk is. De website laat ook meteen zien welke opties vergelijkbaar, maar duurzamer zijn en geeft score op basis van People, Planet en Animals.

Spiegelselfie in tweedehandszaak, manteljas wordt gepast
Modejacht is een van mijn favoriete vintagewinkeltjes in Leiden. Deze jas kocht ik voor maar 20 euro!

Zelf maken

Verwarming lager, minder lang douchen, was draaien op een lagere temperatuur, kraan uit tijdens het tanden poetsen. Dat zijn tips die we ondertussen allemaal wel kennen. Toch kan je nog veel meer thuis doen om je levensstijl te verduurzamen. Zo hoef je niet allerlei chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken om je huis schoon te maken. Met citroen, baking soda en natuurazijn kom je al een heel eind. Kijk hier naar de recepten voor wat inspiratie. Het is goed voor het milieu, goedkoper en het is multi-inzetbaar waardoor het weinig plek in beslag neemt. Ideaal voor de gemiddelde student!

In de keuken

Ik ben zelf allang geen vegetariër meer, maar ik probeer wel vaker mijn avondeten te maken met vleesvervangers. Zeker als het een AVG-gerecht betreft. De vleesvervangers zijn hartstikke lekker tegenwoordig en vaak ook nog goedkoper dan echt vlees. Over vegetarisch eten zijn de meningen verdeeld; want aan de ene kant draagt het bij aan een beter milieu (vlees produceren is erg belastend), maar aan de andere kant zorgt de wereldwijde vegan trend ervoor dat de plantaardige bronnen nu ook te veel worden uitgeput. Daarom ben ik tevreden met mijn middenweg.

Verder merk ik dat ik een hoop groen afval heb. Nu geef ik al wat restjes groente aan mijn slakken, maar die kunnen echt niet zo veel op. Daarom wil ik binnenkort proberen een kleine composthoop te maken op mijn balkon. Als dat verteert is, is dat weer goede voeding voor mijn planten. Een tip die ik kreeg van een vriendin van me: breng groen afval naar de kinderboerderij, dan hebben nog veel meer dieren er profijt van. Je kan zelfs afval als rijst langsbrengen.

Geïnspireerd om bewuster te leven? Lees nog meer tips in ‘Niets verspillen doe je zo‘ of in Jannet’s blog. Check vooral ook deze milieueducatie website, opgezet door Leidse studenten!