SOG: iedere zichzelf respecterende student heeft er last van. Studie Ontwijkend Gedrag. Je kan, elke keer dat je afgeleid raakt, je blik weer proberen te focussen op dat essay/hoofdstuk/verslag/paper, maar binnen de kortste keren ben je wéér afgeleid. Beter: ga er niet tegenin, raak niet gefrustreerd, maar accepteer dat je er last van hebt. Met mijn tips lukt het je om vandaag toch nog productief bezig te zijn. Lees snel verder!
Van uitstel komt afstel
Het begrip ‘SOG’ is inmiddels zo ingeburgerd dat het zelfs een werkwoord is geworden. Als jij aan het soggen bent, begrijpt iedereen wat je bedoelt. Waar komt dat SOG toch vandaan? Uitstelgedrag is heel typerend voor welvarende landen. Want laten we wel wezen: ons leven hangt niet van die ene deadline of tentamen af. Dat overlevingsinstinct komt niet echt opspelen bij die presentatie van morgen. Bovendien liggen voor studenten veel van onze doelen ver in de toekomst (volgend jaar afstuderen, over drie maanden mijn scriptie af), terwijl we als mens veel meer zijn ingesteld op korte termijn doelen. We verliezen ons lange termijn doel vaak uit het oog en zijn gevoelig voor afleiding en prikkels. Begrijp me niet verkeerd. Hardnekkig SOG is ongezond. Uiteindelijk zal je toch aan de bak moeten om je deadlines en tentamens te halen. Maar hoe ga je dan om met die ogenschijnlijk onontkoombare SOG?
Wat veroorzaakt jouw SOG?
Analyseer wat je doet als je afgeleid bent. Vaak merk ik na een tijdje (een minuut, een kwartier, een halfuur, de werkelijke tijd is voor iedereen verschillend) dat ik onbewust iets anders ben gaan doen dan studeren. Wat doe je dan op zo’n moment? Scroll je Facebook of Instagram naar beneden tot het begin der tijden? Kijk je stomme filmpjes van mensen en katten? Of grijp je terug naar Netflix voor die ene spannende serie of voor de honderdste keer Friends?
Vaak voel je je heel slecht na het doen van dit soort dingen, zeker als je morgen dat belangrijke tentamen hebt. Dat heb ik tenminste. Lange tijd door je sociale media scrollen levert je weinig tot niets op. Kijk of je dit studieontwijkend gedrag bij jezelf kan minimaliseren. Stel je telefoon bijvoorbeeld zó in dat hij tijdens het studeren Facebook en andere afleidende apps blokkeert (Cold Turkey is zo’n app), of probeer gefocust te blijven door de app Forest, die boompjes plant in je virtuele bos als je voor de opgegeven tijd de app niet verlaat (en afdwaalt naar bijvoorbeeld Instagram). Blijft Facebook een hardnekkige, favoriete SOG-acitiviteit? Plan deze afleidingen anders in, na bijvoorbeeld 45 of 60 minuten studeren. Met een scroll-moment op Facebook in het vooruitzicht, lukt het je misschien beter om je nú nog even te focussen.
Maak je SOG productief
Merk je dat je alsnog snel afgeleid bent en werken mijn vorige tips niet? Er zijn vast wel kleine (leuke?) taakjes die je ook moet doen, maar die je niet doet ‘omdat je moet studeren’. Als je dan toch even uit je focus bent, kun je die taakjes beter gewoon wél doen! Productieve SOG noem ik dat. Want hoewel sommige mensen natuurlijk expres extra goed hun kamer gaan schoonmaken, kan het ook wel gewoon écht nodig zijn, dat schoonmaken. En dan is het mooi meegenomen. Wil je écht productief soggen? Dan is een gedetailleerde takenlijst wel belangrijk. Weet je bijvoorbeeld al wat je vanavond gaat eten, maar moet je nog boodschappen doen? Dat moet toch, dus als je merkt dat je je focus verliest, kun je even naar de supermarkt lopen of fietsen. Heb je gelijk even een frisse neus gehaald, wat ook belangrijk is als je aan het blokken bent.
Focus / geen focus
De kunst is om hetgeen wat je moet doen (leren voor een tentamen, schrijven van een verslag), in kleine taakjes op te breken die je over de dag/week/maand kan verspreiden. Probeer uit te vogelen hoe lang je gefocust kan blijven – 45 minuten, een uur, twee uur? Drijf jezelf niet tot het uiterste en gun jezelf dan ook even dat afleidingsmomentje als je weer een studeersessie volbracht hebt. Het gaat om de balans!
Wat doe jij als je SOG hebt? Heb je nog tips voor anderen?