Zoals jullie al wel gemerkt zullen hebben, wordt mijn leven en dat van mijn medebloggers momenteel overheerst door De Scriptie. Of scriptieS in mijn geval, aangezien ik er twee moet schrijven. Dat is ook de reden dat ik me de afgelopen tijd heb teruggetrokken onder een steen, in een grot, op een onbewoond eiland in de Bermuda-driehoek. Vriendinnen, bestuursgenootjes, Ouders en Vriendlief hebben het nodige met me te stellen gehad. Gelukkig is de deadline in zicht en het meeste werk dus gedaan. Alle vakken zijn gehaald en de weg naar het afstuderen staat open.

Er komt echter veel meer kijken bij afstuderen dan netjes je vakken halen en je scripties schrijven. Je moet namelijk zorgen dat ALLES in uSis geregistreerd wordt (wat je geld kost als je je niet goed inschrijft). Vervolgens dien je een zogenaamd ‘aanvraagformulier’ afstuderen in te leveren bij het secretariaat van je respectievelijke studie. Gehaalde vakken, cijferlijsten, kopie van BA diploma’s; je moet van alles inleveren. En bij het in gang zetten van de (administratieve) procedure om straks dat felbegeerde diploma in ontvangst te mogen nemen.

Er staat bijvoorbeeld nergens dat je een gewaarmerkte kopie van je cijferlijst moet inleveren. Ik kwam erachter omdat ik naar het secretariaat belde met de vraag, en vervolgens dus halsoverkop mocht vliegen om persoonlijk zo’n ding aan te vragen. Bij één studie moet je wél je scriptie verdedigen, bij de andere niet. De ene studie vermeldt luid en duidelijk de deadline voor het inleveren in de omschrijving in de studiegids, bij de andere staat het – is mij door mijn supervisor vermeld – op het aanvraagformulier om aan je scriptie te mogen beginnen (wat je uiterlijk 1 maart moet inleveren en na een heel semester – in mijn geval – dus allang vergeten bent). De ene scriptie moet wél geupload worden op Blackboard, de andere niet. Maar, die moet dan wel weer geupload worden naar het nieuwe scriptierepositorium.

“Opgegroeid” als studente Japans in het Arsenaal ben ik trots op, ja hou ik zelfs van het eigen karakter van de studies Japans, Chinees en Koreaans. Het Arsenaal maakt deel uit van onze identiteit, en ik zou het zelf dus ook zonde vinden als onze Oost-Azië bibliotheek opgenomen zou worden in de collectie van de UB, of dat de kantoren van de docenten zouden verhuizen naar het Lipsius. Nog meer éénheidsworst, door alle studies te integreren tot een soort overkoepelende studie Geesteswetenschappen, met specialisatie gebied Japan. Of Engels, Frans, Algemene Taalwetenschappen, you name it. Ik gruwel ervan. Maar soms, heel soms, zou iets meer éénheidsworst wel weer welkom zijn. Voorlopig kan ik alleen maar afwachten en hopen dat ik alles netjes volgen de regels van elke studie heb gedaan.

bureaucratie