Saskia H

Inmiddels is Saskia afgestudeerd, maar lees haar blogs hier terug!

In tegenstelling tot mijn broertje die al vroeg wist dat hij brandweerman, ridder én bergbeklimmer wilde worden, heb ik nooit een duidelijke voorstelling gehad van mijn toekomstige beroep(en). Ik wist vooral wat ik niet wilde: hele dagen suf in een lab zitten pipetteren zonder contact met de buitenwereld. Nu denk je misschien: is dat niet precies wat Biomedische Wetenschappen (BW) inhoudt? Nou, nee, er komt heel wat meer bij kijken.

Ten eerste moet je heel secuur te werk gaan en precies weten waarom je welke stap hoe uitvoert (alertheid ten top!). Verder is het een kwestie van doorzettingsvermogen (er gaat nog wel eens iets mis), alle stappen optimaliseren, een strakke planning maken (je hebt meestal meerdere experimenten naast elkaar lopen) en alles goed documenteren. Uiteindelijk ga je voor een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift, maar denk wel aan de concurrentie! Om de andere wetenschappers over de hele wereld voor te zijn, moet je al je creativiteit in de strijd gooien en zo efficiënt mogelijk jouw theorie bewijzen. Zo kom je (hopelijk) iedere week een stukje dichter bij de waarheid en dat is ontzettend spannend. Verder werk je nauw samen met andere onderzoekers en mag je de hele dag door naar 3FM luisteren.

Wat wil je nog meer?

Maar goed, dat alles wist ik nog niet toen ik ging studeren, dus heb ik mij destijds voor Geneeskunde ingeschreven. Ook een leuke studie, maar na twee jaar was voor mij duidelijk dat ik de ontstaansprocessen van ziektes veel interessanter vond dan het ziektebeeld zelf. Gelukkig is er voor mensen zoals ik de premaster BW, die je naast Geneeskunde kunt volgen. Hierbij verdiep je je kennis en doe je praktische ervaring op in het lab (wat dus echt heel erg leuk is – ik was meteen verkocht). Met de premaster kun je als geneeskundestudent een dubbele master doen van Geneeskunde en BW. Mij beviel het uiteindelijk zo goed dat ik helemaal overgestapt ben naar de 2-jarige BW researchmaster, waarvan ik net het eerste jaar met veel plezier heb afgerond.

Wil je meer weten over de master BW en wat er verder allemaal in Leiden te beleven valt? Kijk dan af en toe op deze blog waar ik het wel en wee van BW-studenten voor je vastleg.