Het middelpunt van de vakantie is bijna bereikt. De achterstallige ontspanning na alle deadlines is bijna ingehaald. Tijd om eens tijd te nemen voor wat serieuze zaken. Het aankomende jaar is namelijk mijn laatste studiejaar, en daarna is het tijd om aan de bak te gaan. Hoe zorg ik er voor dat ik over een jaartje knaken kan verdienen en een baan kan vinden?

Belang van CV

De serieuze zaken

Als er iets is dat ik al een tijd uitstel, is het wel mijn LinkedIn en CV updaten. Waarom zou ik ook, terwijl ik nog niet actief op zoek ben naar een baan. Toch blijft het op mijn to-do lijstje staan. Want ik weet dat het moment er toch aankomt. Ook zou het zomaar kunnen dat door de magische LinkedIn algoritmes ik mij beter kan oriënteren op interessante banen en werkgevers. Naast dat recruiters mij ook beter kunnen vinden. Dit alles weet ik wel, maar toch het is een taak voor op de horizon.

Daarnaast, is het echt zo allesbepalend? Ik denk dat iedereen wel het belang ervan inziet, maar uiteindelijk draait het om motivatie, inzet en talent toch? In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, dus waarom zou mijn als student opgebouwde CV iets betekenen voor een professionele carrière? Uiteraard zijn er studenten die precies weten wat ze willen en daarnaartoe werken, maar ik denk dat het merendeel niet weet waar ze zullen eindigen. Het lijkt mij voor een werkgever interessanter om bij deze groep op zoek te gaan naar een match in de motivatie en passie dan wat er staat weergegeven op de LinkedIn pagina of CV.

Passie

Ontplooiing van jezelf

Na alles wat ik daadwerkelijk heb gedaan op een prachtig mooi vormgegeven pagina heb gezet, zijn er toch nog wat zaken die niet tot zijn recht komen op zo’n pagina. Jaren heb je misschien gewerkt om je kennis, talent, passie en vaardigheden te ontwikkelen. Zonder dat je er daadwerkelijk mee aan de slag bent gegaan. Toch kan het zo zijn dat je graag met deze talenten aan de slag wilt na je studie.

Combineer dat met de nieuwsberichten dat de economie als een tierelier draait momenteel, en dan zou je denken dat er wel iets mogelijk moet zijn. Toch blijft het spannend, de weg naar de eerste baan na de studie. Jaren bezig met jezelf ontwikkelen, en dan komt er mogelijk het moment dat je aan de slag moet voor een ander. Nu maar hopen dat die ander het op prijs stelt wat je al die jaren hebt uitgespookt.

 Dromen

Dromend rijk worden

Ach, het klinkt allemaal zo serieus. Op zoek naar een eerste baan. Maar uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Misschien niet die droombaan uit je eerste studiejaar, maar je moet nog iets hebben om naartoe te werken toch? We kunnen niet allemaal slapend rijk worden door een bitcoinhype, wat geluk op de beurs of een erfenis. Toch hebben de afgelopen studiejaren mij al dromend rijk gemaakt. Dit door bepaalde waarden voorop te stellen voor geld.

Zie jij op tegen het vinden van je eerste echte baan? Wat zijn je verwachtingen na je studie? Laat het mij weten!