Van strand, monumentale panden, desolate urbane gebieden en moderne hoogbouw. Den Haag is een stad met vele kanten, en als rookie kan het even duren voordat je je plekjes kent. Daarom hier wat tips voor plekjes die je ECHT moet kennen in je Haagse avonturen.

Wijnhaven

Oase in het midden van Den Haag

Om te beginnen met de plek waar veel Haagse studenten hun tijd doorbrengen. De campus Wijnhaven. Pas een jaartje open, maar elke dag populair en stampvol. Studeren is niet alleen de boeken induiken, maar het is ook deels een sociaal evenement. Dit is vrij goed te aanschouwen in Wijnhaven. Loop een beetje rond door het gebouw en je ziet het sociale gebeuren. Daarnaast hoor je diverse meningen, culturen en talen door elkaar. Veel diversiteit binnen dit kleine gebouw.

Strijkijzer

Een plek die ik niet vaak voorbij hoor komen, is er ééntje op een wel heel prominente plek. Naast Den Haag HS staat de Haagse toren, of beter bekend als het strijkijzer. Dit gebouw van 44 verdiepingen is niet alleen te aanschouwen, maar ook te bezoeken. Bovenin zit namelijk een restaurant en een bar. Ik kan uit eigen ervaring spreken dat het echt top is daar bovenin. Het eten is goed, de drank is goed, maar vooral het uitzicht is belachelijk goed. De ministeriële skyline van Den Haag perfect zichtbaar. Op de achtergrond Scheveningen. Mocht je willen kan je ook Leiden, Delft en Rotterdam aanschouwen. Het zijn geen studentenprijzen daar bovenin, maar voor speciale gelegenheden is het perfect.

Het plein

Voordat je het weet sta je te borrelen met één of andere lobbyist. Lekker babbelen over ditjes en datjes of wie weet kom je wel iemand tegen die helemaal in to de duurzame ontwikkelingen is. Op het plein is er altijd wel wat te beleven. Zelfs als je niks geeft om dat soort gesprekken. Dan is het prachtig om het te aanschouwen. Politieke dieren in hun habitat. Hoe ze soepeltjes bewegen van de bar naar het volgende gesprek. Vriendelijk met een lach richting een potentiële interessante gesprekspartner. De jacht is altijd gaande bij deze dieren.

Groen gras en fijn zand

Uitzicht vanaf de pier

Mensen zijn leuk, maar soms moet je even rust. Zelfs dat kan in Den Haag. Zuiderpark, Haagse Bos. Alle andere parken. Zoveel mogelijkheden in de stad. Of ga naar het strand. Maar wil je echt even de stad uit en rust hebben. Dan moet je Meijendel eens bezoeken. 20 minuten fietsen vanaf Den Haag centraal, en je komt terecht in een heerlijk duingebied. Dat ik een fan ben van natuur mag blijken dat ik het nu al een tweede keer noem in een blog. Zie ook mijn vorige blog over de beste groenplekjes van Den Haag

Thuis in Den Haag

Niet verkeerd dat Den Haag

De laatste plek die je moet leren kennen in Den Haag. Wordt vaak vergeten in toeristenboekjes, maar de deze plek is thuis. Om echt van Den Haag te genieten, of elke andere stad wat dat betreft. Moet je het je thuis maken. De kamer, appartement, studio waarin je woont moet je thuisbasis zijn van waaruit je al deze andere plekken kunt bezoeken. Het is allemaal leuk en aardig om de hele dag op pad te zijn, maar aan het eind van een lange dag studeren of natuur is je bed toch vrij lekker.

 

Voor mij zijn dit plekken, die het leven in Den Haag een sprankje variatie geven ten opzichte van andere steden. Heb jij nog meer plekken die mensen zouden moeten kennen? Laat het mij weten!