Afgelopen zomer was ik in Zuid Afrika. Een ontzettend mooi land met nog mooiere dieren. Vooral die big 5! Eenmaal terug in Leiden had ik snel heimwee naar deze wilde beesten. Gelukkig lopen er in leiden ook een hoop wilde (feest)beesten rond. Bij deze heb ik besloten de big 5 naar Leiden te halen: welke studentenvereniging is welk dier?

Leeuw: Minerva

De koning van de dieren is toch wel de leeuw. En de koning van de leeuw is degene met de grootste manen. Eigenlijk net als bij het corps. Hoe hoger het haar hoe hoger het aanzien. De leeuw houdt van zien en gezien worden en dat doet hij het liefst terwijl hij zo’n twintig uur per dag (bij)slaapt. Ook Minervanen kunnen hier wat van. Die slaap is hoognodig met al die wilde avonden op de tent. Wist je dat vrouwtjesleeuwen het meeste jaagwerk doen? Eén stap in de HiFi en de vergelijking die ik hier probeer te maken is duidelijk. Verder leven leeuwen in grote troepen, onder andere zodat ze niet kunnen worden aangevallen. Oh, en heb je wel een aan het begin van de Breestraat gelopen en toen al uit Minerva ‘Vo!’ horen komen? Dat kan kloppen. Leeuwen kunnen verschrikkelijk hard brullen, wel tot op zo’n 10 kilometer afstand hoorbaar.

Photo by Harvey Sapir from Pexels

Buffel: SSR

Buffels leven in grote gemengde groepen zonder vaste leider. De groep is erg hecht en zal elkaar altijd verdedigen bij gevaar. De disputen van SSR zijn net zo loyaal. Mede hierdoor komen ze niet veel in contact met andere Leidse dieren, het liefst zijn ze dagelijks met elkaar in groepsverband te vinden. Net als de meeste leden van SSR kan de buffel niet overleven zonder een dagelijks drankje (al gaat het in het geval van de buffel om water). De buffels van SSR zijn niet bang om los te gaan en zijn dan ook onmogelijk ze te temmen. Ook is het zo dat buffels het liefst de heel dag door de modder rollen. Nu weet ik eerlijk gezegd niet of dat ook het geval is, maar het is natuurlijk wel enigszins vergelijkbaar met de vloer van SSR…

Neushoorn: Augustinus

(Witte) Neushoorns leven in groepen en zijn erg sociaal. Net als Augustijnen staan ze het liefst met veel soortgenoten om zich heen te genieten van het leven. (Bitterballen) Eten, (bier) drinken; het hoort er allemaal bij. Als ze als jonge sjaars geboren worden, zijn neushoorns nog best lief en klein. Binnen de kortste keren zijn ze echter net zo stevig als de rest van groep en krijgen ze een grotere bek. Het lijken wel Augustijnen! Neushoorns zijn erg slecht van zicht. Van 10 meter afstand zien ze nog geen verschil tussen een mens en een boom. Voor veel Augustijnen geldt dit ook wel als je ze wat later op de avond tegenkomt. Misschien is dat ook wel goed als ze tot in de late avond op de dixo op een prooi jagen.

Olifant: Quintus

Olifanten zijn constant aan het communiceren. Dat doen ze niet op een voor de mens hoorbare manier, maar met infrasoon geluid: de mens hoort en begrijpt er niets van. Als je ooit de borrelzaal van Quintus binnen bent gelopen ervaar je eigenlijk hetzelfde. In tegenstelling tot olifanten hoor je ze wel degelijk, maar begrijpen zal je het nooit doen. Zingen, schreeuwen en zooien: dat is hoe Quinten met elkaar communiceren. Ik wil niet van een mug een olifant maken, maar een menselijk praatje komt er amper bij kijken. Quinten zijn ook niet vies van een beetje lichamelijk contact, net als olifanten die elkaar constant aanraken en strelen. Ook zijn ze erg sociaal naar andere dieren. Het komt geregeld voor dat er weer een Olifant… eh Quint door een andere vereniging loopt de stampen op zoek naar iets beter dan Bavaria. Olifanten geven kennis door aan jongere generaties, zo gaan tradities niet verloren. Eigenlijk werkt een groep olifanten dus net zoals een dispuut!

Photo by Camilla Coffey on Unsplash

Luipaard: Catena

Het Luipaard is het lastigst te spotten in het wild. Net als Catenianen is het luipaard best zeldzaam en heeft hij een kleurrijke en opvallend uiterlijk. Toch is de vacht van luipaard juist ook de perfecte vermomming. Het luipaard is niet per se een groepsdier, in een vaste club met regels en verplichtingen zal je hem niet zo snel vinden. Hij is het liefst vrij en doet lekker waar hij zin in heeft! Catena staat bij veel mensen bekend om hun brede aanbod aan cocktails en speciaalbieren.  Net als het luipaard drinken zij maar eens in de zoveel tijd als ze daar zin in hebben. Dan doen ze het wel ook gelijk goed. Het luipaard is net als menig Cateniaan erg creatief. Hij vindt altijd wel een manier om zijn prooi te vangen. Die prooi is echter gelijk de klos, hij zal er niet eerst mee spelen. Dat doen Catenianen dan weer wel… spelletjes spelen bedoel ik.

Wat een analogiëen als je er zo over nadenkt. Het studentenleven is ook eigenlijk één groot en vrij natuurgebied waar een hele hoop verschillende wilde dieren in rondlopen. Met welk dier identificeer jij je stiekem?