Je hoort steeds vaker dat mensen twee studies doen. Als ik zelf vertel dat ik twee studies doe, krijg ik daar vaak bewonderende reacties op. ‘Dat zou mij nooit lukken’ of ‘Ik wil er niet eens over na denken hoe druk je het dan wel niet hebt’ heb ik al vaak te horen gekregen. Toch is het volgen van twee studies helemaal niet zo bewonderendswaardig. Het is zelfs heel goed te doen. Dus zit jij er stiekem over na te denken een tweede studie te gaan volgen, maar durf je eigenlijk de stap niet te zetten? Lees dan snel verder.

Heel veel maar heel haalbaar

De voornaamste reden waarom veel mensen geen tweede studie willen gaan doen is omdat ze denken het veel te druk te krijgen. Dubbel zo veel vakken, tentamens en literatuur, dat is toch niet haalbaar? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je hoeft namelijk niet alle vakken te volgen. Als jij het niet erg vindt om een jaartje uitloop te hebben op je studie, kan je in een druk blok een aantal vakken doorschuiven naar het jaar erop. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld wel alle colleges volgen maar van één vak besluiten dat je alleen de herkansing maakt. Zo voorkom je dat je in de tentamenperiode geen overzicht meer hebt.

Drie redenen voor twee studies

Een tweede studie werkt ten eerste ontzettend verbredend en kan je ook echt laten zien waar je zwakke en sterke punten liggen. Ik begon met IBO en nu doe ik Filosofie erbij. Ik merkte dat ik filosofie veel leuker en daardoor gemakkelijker vond in het begin. Aan de andere kant merk ik dat IBO mij nu ook weer meer gaat interesseren doordat ik politieke filosofie krijg. Deze wisselwerking kan alleen maar positief werken als je het mij vraagt.

Een tweede en erg praktische reden om een tweede studie te doen, is dat de twee studies bij elkaar als minor tellen. De punten die je haalt voor je tweede studie kun je gebruiken om je minor in te vullen bij je eerste studie en andersom. Hierdoor kan je, als je in je derde jaar zit, een halfjaar vrij hebben om bijvoorbeeld te reizen of voor een stage. Dit hoeft natuurlijk niet, je kan ook nog een extra minor volgen.

Als laatste is het heel belangrijk om te vermelden dat zolang jij een tweede studie aan de Universiteit Leiden volgt, je geen dubbel collegegeld betaalt. Hierdoor heb je alleen maar extra kosten voor studiematerialen. Als het dus echt niet blijkt te lukken door te weinig tijd of interesse, ben je niet al je geld kwijt. Voor het doen van een tweede studie geldt dan ook zeker; wie niet waagt, wie niet wint.

En nu nog kiezen!

Hopelijk heb je nu een wat duidelijker beeld van hoe een tweede studie volgen best goed te doen is, zolang je zelf maar wil. Als je nu overtuigd bent, beland je natuurlijk bij de volgende kwestie: welke studie ga ik erbij kiezen? Iets wat heel goed aansluit bij je huidige vakgebied of iets wat juist precies het tegenovergestelde is? Iets waarmee je later veel geld denkt te gaan verdienen of juist iets wat al lang je geheime passie is? Wat je ook kiest, kies iets! Het is altijd leuk en nuttig om je horizon te verbreden en een tweede studie is dé manier om dat te doen.

Wil je meer informatie over het volgen van twee studies? Kijk voor meer informatie op https://www.universiteitleiden.nl/ of neem contact op met de betrokken studieadviseur.