Studententaal is iets geks… Ik weet nog dat ik net een week in Leiden woonde en ik met wat potentiële nieuwe vrienden in een parkje zat. Het gesprek ging over ‘vvv-tjes’: een term die ik nooit eerder had gehoord en waarvan ik de betekenis ook niet helemaal uit de context haalde. Aangezien mijn gesprekspartners wél allemaal een idee leken te hebben waar het over ging, besloot ik het niet te vragen en zocht het thuis braaf op. Wat blijkt: een vvv-tje is een ‘vriendinnetje van vroeger’, ofwel: je vrienden die niet in Leiden wonen. Flash forward: tegenwoordig smijt ik deze term rond alsof ik het standaard vocabulaire is. Hetzelfde geldt voor een hele hoop andere termen en afkortingen in de studententaal. Bij deze een korte workshop met termen die je moet kennen als je actief wordt in het Leidsche Studentenleven.

Vvv-tje

Zoals al gezegd is een vvv-tje een vriend of vriendin van vroeger. Dit wordt gebruikt om een duidelijk onderscheid te maken tussen vrienden uit Leiden en vrienden van voor je studententijd.

Unit

Unit betekent niets en tegelijkertijd alles. Ieder ding waarvan je even niet op het woord komt (of waarvan je te lui bent om over de juiste benaming na te denken) krijgt het label ‘unit’. Om het in context te plaatsen: “Kan je die unit aangeven?” of “Hoeveel van die panini units wil je?”

Medium

Iets dat medium is, is op zich wel oké maar het net niet helemaal.

LUL

LUL

Als je Leidse studenten hoort praten over ‘de lul’ is er 50% kans dat het over het mannelijke geslacht(sdeel) gaat en 50% kans dat ze de Universitetisbibliotheek (UB) bedoelen. Deze tweede is namelijk recentelijk omgedoopt tot de Leiden University Library wat zich (erg vermakelijk) laat afkorten as LUL.

Fusie

De fusie is de gemeenschappelijke ruimte in een studentenhuis. In Delft wordt het de GR (Gemeenschappelijke Ruimte) genoemd. In Leiden wordt het de fusie genoemd omdat het de plek is waar alle kamers en huisgenoten samenkomen.

Pilsen/Pinten harken/Bakken vouwen

Allemaal woorden voor het drinken van bier.

Bij zijn

Waarschijnlijk hebben jullie de blog van Lune al gelezen maar zo niet: Bij zijn is niets anders dan erbij zijn of het ergens mee eens zijn. Je bent bijvoorbeeld medium bij een pasta pesto vanavond, of antwoord op de vraag “Wie gaat er mee naar de dixo” met een simpele “bij” of (als je erg gnerkerig bent) de emoji van het bijtje.

gezellig bijzijn vrienden

Bijzijn is meemaken!

AfStuBo en VriMiBo

Dit zijn afkortingen voor een afstudeerborrel (de borrel die je geeft als je afgestudeerd bent) en een vrijdagmiddagborrel (spreekt voor zich).

Straaljager/Japie/Paardenkut

De eerste keer dat ik ergens ging hospiteren kreeg ik een japie aangeboden. Na het zien van mijn verwarde gezicht werd me uitgelegd dat dit een mixdrankje was van jenever en appelsap. Naast de japie zijn er nog een hoop andere gekke benamingen voor drankjes. Paardenkut (PK) is apfelkorn met spa rood, een straaljager is jenever met bitterlemon. Zo zijn er nog een heleboel.

Gnerken

Iemand die gnerkt lacht (stiekem) om zijn of haar eigen grappen.

BiBa

Een BiBa is een bitterbal. Want ja, alles dat meer dan drie lettergrepen heeft wordt nu eenmaal afgekort (Zelfs een afkorting wordt soms een afko genoemd).

Dit zijn slechts enkele van de honderden woorden die ik me in het studentenleven eigen heb gemaakt. Ook al vind je het aan het begin onzin, na een tijdje betrap je jezelf erop dat je dingen gaat zeggen als: “Wie is er bij een middagje LUL” en “Wie komen er na de vrimbo een paar bakkies trekken in mijn fusie?”. Tip: als je in Leiden komt studeren je hoort woorden die je niet kent, vraag gelijk wat het betekent. De kans is namelijk erg groot dat je het nog veel vaker gaat horen want heel het studentenvolk spreekt dezelfde taal. Weten jullie nog woorden die ik heb gemist?