De titel verraadt het al: ik ben bezig met mijn scriptie en het schiet niet erg op. Voor mijn eigen bestwil zit ik momenteel in kluizenaarsmodus en probeer ik elke dag weer wat woorden erbij te typen. Ik zal deze blog niet wijden aan mijn scriptie, aangezien ik daar waarschijnlijk een hoop mensen mee verveel, maar geef ik zeven tips om de laatste week voor de deadline te overleven!

15gujv1. Vermijd afleiding

Als studieontwijkend gedrag een topsport was, dan kwam ik met gouden Olympische medailles thuis. Het is nog een klein weekje, dus zorg dat je niet wordt afgeleid. Gooi je Xbox/Playstation/Wii uit het raam, ontwijk mensen uit je sociale leven, en verander je Netflix-wachtwoord met willekeurige slagen op je toetsenbord en met je ogen dicht. Sla voor een week nog alle feestjes en borrels over, er komen er nog genoeg gedurende de rest van de zomer.

2. Pak je rust

Ook al haal je nachten door op geconcentreerde bakken koffie of liters energydrank, je kunt niet werken zonder  pauzes. Heb je een writersblock? Zet je verstand even op nul en ga buiten een wandeling maken. Zorg alleen niet dat je doorslaat en eindigt met een uur pauze met iedere vijf minuten werk.

3. Doe inspiratie op

Je hebt van die momenten dat je geen idee hebt hoe je verder moet schrijven. Kijk bij andere scripties hoe die zijn geschreven, of discussieer met medestudenten over je onderzoek. Misschien komen zij met nieuwe invalshoeken die je goed kan gebruiken voor jouw verhaal.

4. Zorg dat je altijd kladblaadjes hebt

Ik betwijfel dat ik de enige ben, maar ik krijg op de meest debiele tijdstippen nieuwe ideeën. Lig je net in bed, klaar om te slapen, bedenk je ineens een leuke oneliner om je scriptie mee te eindigen. Ben je net boodschappen aan het doen, herinner je opeens weer waar je dat zoekgeraakte artikel kan terugvinden. Zit je net op het  toilet… Jullie begrijpen me wel, toch? Het is fijn als je je gedachtegang kan opschrijven, voordat je het (wederom) vergeet.

5. Blijf bezig

Een probleem waar ik zelf last van heb, is dat ik soms echt klaar ben met een bepaald onderdeel. Ga dan niet meteen in SOG-modus, maar stap over naar een ander onderdeel waar je wel zin voor kan maken: ontwerp je omslag, werk aan de lay-out, wat dan ook. Op deze manier kom je toch een beetje tot rust, en ben je nog steeds aan je scriptie bezig.

6. Verwen jezelf

Het lijkt niet zo belangrijk, maar vergeet niet om jezelf te belonen voor al het harde werken. Zorg voor wat lekkers te snoepen, bestel eten in plaats van koken, of beloof jezelf een leuk cadeau voor als je klaar bent. Je mag het zo gek maken als je zelf wilt, als je maar aan het werk gaat.

7. Vergeet overige deadlines niet

Naast de scriptiedeadline zijn er nog andere belangrijke deadlines waar je rekening mee moet houden. Heb je je al aangemeld voor een master? Heb je al aan je begeleider doorgegeven dat je wilt afstuderen? Zoek even uit wat je nog allemaal moet doen, en wat de deadlines zijn.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips. Heb je zelf andere tips? Laat het mij weten in de reacties! Voor iedereen die net als ik lijdt aan het scriptiestresssyndroom en nog een week hard aan de bak moet: veel succes!