Toen was het zomer. Een tijd om op vakantie te gaan. Te genieten! Zoals alle Nederlanders zeggen. Parelwitte stranden, heldere zeeën en stralend blauwe luchten. Aangezien ik een master en bachelor Chinees heb gedaan, rinkelt het verhalen over het Verre Oosten in mijn oren. Ik heb weinig vrienden die niet verlangen die richting op te gaan (inclusief mijzelf uiteraard), of nog erger, daar gewoon zijn nu. Helaas, het mag niet zo zijn. Ik zit braaf in Nederland vakantie te vieren. Gelukkig ook weer niet zo’n straf als je het uitzicht vanuit mijn raam bekijkt:

20150714_212412

Al met al zijn de keren dat ik een hele zomer in Nederland bleef niet talrijk. Maar net begonnen aan mijn nieuwe baan, heb ik genoeg om me mee bezig te houden. Mijn vorige zomer die ik in Nederland heb ‘gevierd’, was toevallig ook vanwege werk. Ironisch genoeg ging mijn eerste blog over de ervaringen van die zomer. Hoewel het niet allemaal leuk een hoofdletter L was, was het zeker nuttig. Ik raad dan ook aan om in je zomer verder te denken dan enkel het buitenlandse ‘genieten’ waar Nederlanders zo van houden. Werk is tenslotte iets wat wij nog lang genoeg zullen doen. Het is zeker geen verkeerd idee om al op tijd een idee te krijgen hoe het daadwerkelijk werkt (pun intended).

Bovendien heeft een zomer werken of stage lopen in Nederland ook zijn goede kanten. Naast de overduidelijke toegevoegde waarde van geld verdienen (helaas niet altijd) en werkervaring opdoen (gelukkig wel altijd), leer je nieuwe mensen kennen, loop je minder kans op huidkanker (tenzij je veel buiten bent met het werk, wat in de zomer gelukkig niet onaangenaam hoeft te zijn) en ontdek je de voordelen die Nederland heeft. Je kent de weg hier, kunt alles eten zonder je (al te veel) zorgen te maken over voedselvergiftiging en overal naartoe op de fiets. Als dat niet genieten is weet ik het ook niet meer!