407025_344588098899423_713422012_n

Inmiddels is Kanta afgestudeerd, maar lees haar blogs hier terug!

Als ik later groot ben, wil ik professor worden. Het is de gedachte die mij op de been houdt, waar ik me aan vast kan klampen als ik nachten doorhaal op koffie en energiedrankjes, terwijl ik zwoeg op onbegrijpelijke teksten en onmogelijke deadlines. Maar eigenlijk is het vooral óók de gedachte die het eerste in mij opkwam toen ik besloot datgene te gaan studeren wat ik écht interessant vind: literatuur.

Ik ben in 2008 begonnen met de bachelor Engelse taal en cultuur, ook hier in Leiden. Die vond ik erg leuk door de uiteenlopende vakken die erin gegeven worden, van taalgeschiedenis tot literatuur. Maar het was toch de literatuur die mij echt trok, en in mijn tweede jaar ben ik de bachelor Film-en literatuurwetenschap als tweede studie gaan volgen. Al snel wist ik dat dit de richting was waarin ik verder wilde, vandaar ook dat ik vorig jaar besloot om de researchmaster Literary Studies te gaan doen.

Naast de researchmaster deed ik vorig jaar mee aan het Leiden Leadership Programme, het honoursprogramma voor masterstudenten. Je kunt als masterstudent van welke studie dan ook hieraan meedoen. Dit leek mij een ideale combinatie met mijn researchmaster: daarbinnen specialiseer ik me, terwijl het honours college juist heel breed is.

Inmiddels zit ik in mijn tweede jaar. De eerste helft hiervan heb ik doorgebracht aan de University of British Columbia, in Vancouver. Een prachtige stad, met een fantastische universiteit. Een buitenlandverblijf is moeilijk te regelen, maar zeker de moeite waard.

Nu ga ik bijna afstuderen. Mijn droombaan? Een PhD-positie, de eerste stap op weg naar die baan als professor. Ik ga onderzoek doen naar wetenschapscommunicatie. Als ik geen positie vind in Nederland, zal ik moeten emigreren. Een moeilijke keuze, maar ik heb het ervoor over.

Veel mensen zien hun masterjaar als een afscheid van hun studententijd. Bij een tweejarige master ligt dat misschien anders. Ook ik heb veel dingen af moeten sluiten: ik heb het reünistenschap aangevraagd bij mijn studentenvereniging, Quintus, en veel van mijn studiegenoten uit mijn bachelorjaren hebben al een baan. Maar een PhD-kandidaat telt eigenlijk ook als een student, dus stiekem sluit ik het studentenleven nog lang niet af.

Wil je meer weten over mijn master? Lees het op unileidenmasters.nl