key“Wauw, zo had ik het nog nooit bekeken! Mensen zouden meer geschiedenis moeten leren!” Hèhè, dacht ik, eindelijk iemand die het begrijpt. En het was nog wel een Geneeskundestudent op een late borrelavond! Eindelijk iemand die niet zegt: “Geschiedenis, kun je daar een baan mee vinden?” of “Jij wilt zeker leraar worden.” Die heb ik genoeg gehoord. Geschiedenis is hartstikke nuttig! Want hoe kun je een oplossing vinden voor de oorlog in Syrië als je niet weet hoe het huidige krachtenveld is ontstaan? Hoe kun je een ge-Trumpte democratie repareren zonder te weten hoe we in de huidige terecht zijn gekomen?

Als historicus vind je je weg in een oerwoud van informatie, zet je bij elke mening vraagtekens, relativeer je zogenaamde ‘feiten’, en ga je uit van het unieke van een situatie. Het gaat niet om jaartallen, maar om de analyse van patronen en om inlevingsvermogen. En Oude Geschiedenis is hierbij natuurlijk het neusje van de zalm. Ik bestudeer eigenlijk drie, soms wel vier tijden tegelijk: de oudheid zelf, de tijd waarin de bronnen geschreven zijn over hetgeen ik bestudeer, de 20e eeuw waarin het grootste deel van het nog steeds relevante onderzoek is gedaan en mijn eigen tijd die probeert eigen denkbeelden in de geschiedenis terug te vinden en soms zelfs te legitimeren. Deze complexe wirwar van bronnen en ideeën is de reden waarom ik mijn studie zo fascinerend vind.

Maar hoe breng ik mijn prachtige historische vaardigheden in de praktijk? Ik heb geen idee. Tijdens mijn master Ancient History probeer ik dat uit te zoeken, bijvoorbeeld door het Leiden Leadership Programme te hebben gevolgd. Dit interdiscplinaire honoursprogramma richt zich op zelfontplooiing en leiderschap én biedt een praktijkopdracht om je sterke en zwakke punten te testen. Momenteel ben ik aan het werk als studentassistent en loop ik stage bij Maarten!. Daarnaast schrijf ik voor Historische Verhalen en ben ik bestuurslid bij mijn badmintonvereniging Veglo.

Ik hoop jullie met mijn blog te kunnen amuseren, te laten nadenken en mee te laten leven met mijn zoektocht – zoals die van vele andere studenten – naar wat ik eigenlijk wil gaan doen met mijn leven. Veel leesplezier!

Wil je meer informatie over mijn master? Kijk dan op: unileidenmasters.nl.

Lees alle blogs van Key hier!