Ben je vegetariër, veganist of probeer je gewoon wat minder vlees te eten? Geloof het of niet, maar Leiden zit vol met pareltjes van restaurantjes en cafés waar je heerlijk vega kan eten. Ik maakte een lijstje.

Hoezo

Een vegetarisch restaurant in hartje Leiden, waar je van alles en nog wat kunt krijgen. Ze werken hier met biologische producten en de menukaart wisselt regelmatig. Een hoofdgerecht scoor je voor 10 tot 15 euro. Alles is dus helemaal vegetarisch, en de veganistische opties staan erg duidelijk aangegeven.

Het Slachthuis

Hoewel dit meer een café is dan een restaurant, mocht deze prachtplek niet op mijn lijstje ontbreken. Geen zorgen, de naam is pure ironie: Dit café is namelijk 100% veganistisch. Of je nu gaat voor een broodje, wrap of kroket, de gerechten zijn allemaal supervers. Ik ben groot fan! Bonus: je kunt er heeeerlijke gebakjes en taartjes afhalen (en zelfs bestellen!). Het Slachthuis zit in het Poortgebouw, naast de oude Meelfabriek.

Vegan roze koek
Een mega lekkere vegan roze koek van het Slachthuis.

Logica

Niet volledig vegetarisch, want er worden ook gerechten met vis geserveerd. Toch is het overgrote deel van de (per seizoen veranderende) menukaart vega. Elke donderdag-, vrijdag-, en zaterdagavond is het restaurant geopend en kun je hier heerlijk eten. Niet erg goedkoop, want een hoofdgerecht krijg je voor ongeveer 20 euro. Maar wel leuk voor een keertje.

Vega uit eten hoeft dus echt helemaal niet moeilijk te zijn.

Vrijplaats

Een beetje een vreemde eend in de bijt, maar daarom niet minder gaaf! De Vrijplaats is een cultureel-maatschappelijk centrum gelegen aan de Middelstegracht. Je kunt er regelmatig kijken naar optredens en films, en ze nemen ook met liefde je oude spullen in voor de Weggeefwinkel (lekker duurzaam!) Maar waar mijn veganistische hartje echt van gaat kloppen is het plantaardig eetcafé dat elke zaterdag plaatsvindt. Je betaalt 6 euro en krijgt dan twee of drie lekkere gangen. Winnen!

Aloha

Dit nieuwe, hippe tentje zit vlak bij het station. Ik ben er nog niet binnen geweest, maar het ziet er wel heel gezellig uit. In dit restaurant serveren ze cocktails en streetfood. Hoewel het niet erg goedkoop is, ga ik binnenkort zeker een keertje langs voor wat nacho’s, een burger of een kapsalon. Het schijnt allemaal heerlijk te zijn.

Er is nog veel meer…

En dit is nog lang niet alles wat er in Leiden te vinden is. Gelukkig maar. Er zijn ook heel veel restaurantjes en cafés waar vegetarisch of plantaardig misschien niet de standaard is, maar waar je nog steeds lekkere gerechten kunt eten. Het is vooral een kwestie van uitproberen, maar stiekem is het een heerlijke uitdaging om nieuwe plekjes en gerechten te ontdekken. Ik kan nu al niet wachten om weer eens uit eten te gaan.

Heb jij weleens bij een van deze restaurants gegeten? Of heb ik een absolute topper gemist? Laat het me weten in een reactie!