Muziek. Voor mij onmisbaar tijdens het studeren, koken, naar de bus wandelen en ook het schrijven van dit stukje gaat gepaard met muziek. Het leidt soms wel af, waardoor het meer een sing-a-long is dan keihard werken aan mijn verslag. Soms verspil ik uren aan het zoeken naar nieuwe muziek, onder het mom “ik moet tijdens het studeren wel iets leuks hebben om naar te luisteren”. Het is misschien onvervalst soggen, al zal ik dat ten alle tijden ontkennen natuurlijk. Is het eigenlijk mogelijk om muziek te luisteren tijdens het studeren of werken en niet afgeleid te raken? Mijn eerste instinct is dat klassieke muziek dan het beste is om naar te luisteren, omdat daar geen tekst bij zit. Eens kijken of er eigenlijk onderzoek is gedaan naar muziek en studeren.

* Na tien seconden zoeken *

Jep, er is onderzoek naar gedaan. Dit recente onderzoek laat zien dat muziek een positieve invloed heeft op het humeur en op de manier waarop mensen naar hun werk kijken. Fijn om te weten, alleen wisten we dat zelf eigenlijk ook al wel. Dopamine speelt een rol in de beleving van muziek, waarbij kippenvel het beste voorbeeld is. De meesten van ons hebben tijdens het luisteren naar een mooi liedje van wel eens “last” gehad van kippenvel. Mocht je dit niet herkennen dan stel ik voor dat je per direct naar betere muziek gaat luisteren.

Terug naar mijn catch-22. Studeren is leuker als ik muziek luister, maar ik word er snel door afgeleid. Muziek die je kent zorgt voor meer emotie, dus de oplossing is constant nieuwe muziek blijven luisteren! Ik moet nu eigenlijk studeren, maar laat ik dus eerst maar eens uitgebreid op zoek gaan naar nieuwe muziek.

Ps. Geen idee welke nieuwe muziek je kunt luisteren? Dit is een begin.