In mijn vorige blog schreef ik over plastic, en wat je kan doen om je afval te verminderen. In deze blog wil ik ingaan op een aantal andere makkelijke keuzes die je kunt maken om duurzaam te leven. Iemand moet de wereld toch echt redden, of niet soms?

1. Eet vegetarisch of veganistisch

Vega-zijn heeft al lang geen stoffig imago meer. Waar je vroeger nog echt moeite moest doen voor een volwaardige optie in een restaurant (altijd maar geitenkaas, pfff) vliegen de mogelijkheden je nu om de oren.

Een jaar geleden heb ik de stap van vegetariër naar veganist gemaakt, en ook dat is als student heel goed te doen. Natuurlijk, het is soms lastig als je met een groep vrienden gaat eten, maar dat is dan eigenlijk het enige.

Vegan sushi

Het is natuurlijk ook absoluut niet nodig om 100% vegetariër of veganist te worden. Een paar dagen per week je vlees laten staan of je bakje yoghurt vervangen door een plantaardige variant kan al veel verschil maken. Cliché, maar wel heel waar.

2. Koop minder spullen en vaker tweedehands

Spullen hebben een grote impact op het milieu. Voor het produceren is vaak veel water, land, energie, grondstof nodig. En om het naar de winkel bij ons om de hoek te brengen, moet het ook nog vervoerd worden. Bij de productie van kleding worden vaak nog eens gevaarlijke chemicaliën gebruikt.

Minder spullen kopen kan dus veel doen voor het milieu! Je moet er wel sterk voor in je schoenen staan, want we worden dagelijks van alle kanten gebombardeerd met de nieuwste must-haves. Maar het went wel. Je hoeft jezelf immers maar twee vragen te stellen. 1. Heb ik dit echt nodig? 2. Word ik hier super blij van (En ligt het na een paar maanden niet in mijn kast te verstoffen)?

Minder kopen is beter voor het milieu

Als er toch iets is dat je graag wil hebben, kijk dan eerst of je het tweedehands kan vinden. Leiden kent zat tweedehands kleding– en boekenwinkels, en ook elektronica is er in overvloed. Op deze manier hoeven de productiekosten niet nog een keer worden gemaakt, en bespaar je geld. Win-win.

3. Stap over naar een duurzame bank

Je studententijd is het perfecte moment om nog eens kritisch te kijken naar je geld (ook misschien omdat je er niet zoveel van hebt). En dan vooral waar je dat bewaart. En wat er met dat geld gedaan wordt. Onze bank is iets waar we weinig bij stil staan, maar het is een belangrijke stap om duurzamer te leven.

Het werkt namelijk zo. Jij laat je spaargeld bij een bank in bewaring nemen, en je bank investeert daarmee in allerlei projecten. Maar deze projecten zijn niet altijd helemaal zuiver. Zo bleek in 2014 dat de Nederlandse banken één van de grootste investeerders ter wereld zijn in de massaproductie van vlees. Daarnaast schenden ze vaak mensenrechten en zijn ze betrokken bij controversiële wapenhandel.

En door je geld op de bank te zetten, draag je hier dus aan bij. Gelukkig kun je er ook iets aan doen. Bij de Eerlijke Bankwijzer kun je allereerst zien hoe je huidige bank scoort. Dan kun je besluiten over te stappen, bijvoorbeeld naar ASN of Triodos (dit zijn allebei prima banken, zeg ik uit ervaring). Overstappen is mega makkelijk geregeld als je daar een service voor gebruikt. Sorry, ben ik te enthousiast?

Geld en pasjes

Geloof je me als ik zeg dat duurzaam leven fantastisch leuk kan zijn? Het vergt soms een beetje voorbereiding en creatief denken, maar je krijgt er wel mega veel voldoening voor terug. Ik zie het dan ook echt als een spel. Als ik weer een duurzame optie heb uitgevogeld, maakt dat me zo blij!

Zo gaan we stapje voor stapje op naar een betere wereld. En ik ben er heilig van overtuigd dat het kan. Meer over duurzaam en bewust leven kan je vinden op mijn persoonlijk blog.

Heb jij zelf nog tips om duurzamer te leven? Laat het me weten in een reactie!