Kan je net als ik niet zonder een huisdier als gezelschap? Dan heb ik goed nieuws: op kamers wonen betekent niet dat je het zonder harige, gevederde of geschubde metgezel hoeft te doen! Naast je studie en studentenleven ook voor een huisdier zorgen vergt natuurlijk wel enige voorbereiding. Als ervaringsdeskundige geef ik graag een aantal handige tips.

Dit is Sibbie

Even voorstellen: dit is Sibbie!

Zonder huisdier geen thuis

Mijn leven lang heb ik het ouderlijk huis met een huisdier mogen delen. De kat was er al voor mijn broer, zussen en ik er waren. Later kwam er nog een hond bij en ondertussen zijn het er zelfs twee. Ook zebravinkjes en een konijn hebben de revue gepasseerd. Zelfs de goudvissen in de vijver tellen een beetje mee. Maar toen ik op kamers ging, moest ik een huisdier missen. Of toch niet?

Na een jaar besloot ik dat het zo niet langer kon. Ik moest en zou een huisdier nemen. Na de positieve verhalen van medestudenten, viel mijn keuze op een konijn: een hangoor konijn met blauwe oogjes genaamd Sibbie. Ondertussen heb ik haar al bijna vier jaar. Ze weet iedereen binnen de kortste keren om haar pootje te winden en wordt ernstig verwend. Maar ja, dat hoort er natuurlijk bij. Denk jij er ook over om ook een huisdier te nemen? Hier volgen een aantal tips om je te helpen dit werkelijkheid te maken.

Saai is het allerminst als je zo wordt aangekeken tijdens het studeren

Een konijn of slang: hoe kies je jouw huisdier?

De eerste overweging die je moet maken is natuurlijk welk huisdier je neemt. De gemiddelde studentenkamer heeft geen ruimte voor een hond of kat. Denk verder dan de standaard huisdieren: misschien is een muis, papegaai of tarantula juist helemaal jouw ding. Controleer natuurlijk eerst of je wel een huisdier mag houden in jouw kamer. Woon je net als ik in een studentenkamer van Duwo? Dan is een klein huisdier toegestaan, zolang je huisgenoten er geen last van hebben. Veel kleine huisdieren, zoals konijnen, hebben een suf en saai imago. Iedereen die mijn konijn van dichtbij meemaakt, zal je vertellen dat dit allesbehalve waar is. Laat je verrassen!

 

Het toppunt van ontspannen

Huisdieren shoppen: waar koop je jouw huisdier?

De volgende belangrijke keuze: waar haal je dat lieve dier vandaan? Ren niet meteen naar de dichtstbijzijnde dierenwinkel. Leiden heeft een dierenasiel waar er altijd dieren op een nieuw thuis wachten. Wist je dat de kinderboerderij in de Merenwijk ook konijnen en cavia’s ter adoptie aanbiedt? Mijn eigen konijn heb ik via Marktplaats gevonden. Het konijnenhok en verdere benodigdheden kreeg ik er allemaal bij. Zo betekent een nieuw huisdier niet ook meteen een gat in je portemonnee.

 

Nog steeds heeft ze een eigen willetje: zie met wat voor boze blik mevrouw mij vertelt dat ze helemaal geen spinazie lust

Alles voor je nieuwe dier: welke kosten kan je verwachten?

Natuurlijk mag je niet verwachten dat er helemaal geen kosten bij komen kijken. Vergeet bezoekjes aan de dierenarts en de nodige inentingen vooral niet. Zelfs een wandelende tak kan ziek worden! Ik was erg verrast hoeveel er te leren is over de verzorging en het gedrag van konijnen. Zo kwam ik erachter dat ook konijnen flink rebels worden tijdens de pubertijd! Maar de eerste keer dat ze in slaap viel op schoot was des te aandoenlijker. Een huisdier kost tijd, geld en moeite, maar het weegt niet op tegen wat je ervoor terugkrijgt.

 

 

Met konijn op kamers

In het reismandje, oké, maar dan wil ze wel rond kunnen kijken

Konijn in de trein: wat te doen als je op reis gaat?

Hoe zit het dan als je eens een weekend terug naar je ouders wilt? Of zelfs een poos in het buitenland gaat studeren? Van te voren is het belangrijk goed te overwegen of jij er kunt zijn voor je huisdier. Een oppas adresje achter de hand hebben is altijd handig. De kinderboerderij kan bijvoorbeeld voor je konijn zorgen als je op vakantie gaat. Misschien heb je een huisgenoot of goede vriend die een paar dagen op kan passen. Denk creatief! Ik neem mijn konijn gewoon mee in de trein als ik naar mijn ouders ga. Levert altijd leuke gesprekken op.

 

 

Heb je zelf nog tips of een leuk verhaal over jouw huisdier? Laat een reactie achter!

 

Gaat een huisdier niet lukken? Wees gerust, bij de kinderboerderij worden ze altijd blij van een bezoekje