Sinds augustus heb ik een baan bij de Universiteit Leiden als student-assistent van de sectie Oude Geschiedenis. Als student-assistent krijg ik een kijkje achter de schermen bij docenten. Mijn eerste opdracht is data verzamelen voor een onderzoek naar de rol van de oudheid in paranormale ‘wetenschap’. 

Een kijkje achter de schermen

Het komende half jaar ben ik in dienst van de universiteit als student-assistent. Elk half jaar krijgt een andere student de kans om acht uur per week docenten te helpen met de voorbereiding van hun colleges of de uitwerking van hun onderzoek. Ik krijg taken als het redigeren van handleidingen voor studenten, het bijhouden van de Ancient History Facebook en het nakijken van tentamens.

Met mijn eerste opdracht help ik een docent met haar onderzoek naar de rol van de oudheid in paranormale ‘wetenschap’. De paranormale wereld bevat alles dat niet door de bestaande wetenschap wordt verklaard. Dit varieert van UFO’s en mythische wezens tot iemands leven lezen in hun handen. Of van de invloed van de sterren tot de angst voor kwaadaardige ‘aardstralen’.

Student-assistent aan het werk. De Paravisie doorzoeken in de Koninklijke Bibliotheek.

Student-assistent aan het werk. De Paravisie doorzoeken in de Koninklijke Bibliotheek.

Historische of mythologische traditie?

Ik heb als taak om uit te zoeken wanneer het blad Paravisie naar de oudheid verwijst, zodat een latere analyse van het blad gemakkelijker wordt. Ik scan jaargangen van het blad op zoek naar zinnen over bijvoorbeeld Griekse mythologie, Babylonische astrologie of Romeinse goden.

Vaak gebruikt Paravisie die geschiedenis om hedendaagse gebruiken te rechtvaardigen. Er staan zinnen in als: ‘Ze deden het duizenden jaren geleden al, en wij borduren hier op voort.’ Blijkbaar geeft die lange traditie autoriteit aan moderne claims op de waarheid. Het maakt Paravisie niet uit of de bron van een traditie historisch of mythologisch is.

Astrale seks met een magiër

Op het omslag van deze Paravisie staat de ziggoerat in Babylon

Ik kom de gekste dingen tegen in Paravisie. Ik las bijvoorbeeld een artikel over een magiër. Pas op, dit is iets anders dan een paragnost! De magiër voerde rituelen uitvoerde met de hulp van zijn ‘gids’. Een paranormaal wezen, waarschijnlijk een overleden ziel. Maar dat was niet het enige dat hij met zijn gids deed. Hij had ook ‘astrale seks’:

Het begint met een wederzijdse liefdesverklaring, en eigenlijk gaat het vanzelf. Zoiets heet een astraal orgasme. (…) Geen zichtbare bewijzen van sexuele handelingen. Vele orgasmes na elkaar, iets wat lichamelijk niet mogelijk is kan wel met de gidsen. (…) Je gaat gewoon liggen en het gebeurt vanzelf, en het leukste is, astrale sex vuurt de stoffelijke behoefte aan…

Paravisie-test: heb jij een zesde zintuig?

Helaas bevatte de astrale seks geen verwijzing naar de oudheid, maar het was wel prachtig leesvoer! Een ander pareltje is het ‘paragnostisch gezelschapsspel’. Paravisie heeft verschillende spelletjes bedacht om te testen of je zelf paranormaal begaafd bent. Je kunt bijvoorbeeld een pak speelkaarten pakken en met z’n tweeën om de beurt raden of de ander een rode of zwarte kaart heeft. Als je score boven de 50% zit, heb je misschien wel een zesde zintuig! (Volgens Paravisie…)

Een niveautje moeilijker is het ‘zenden’ van symbolen. Iemand maakt een simpele tekening van bijvoorbeeld een driehoek en probeert dit beeld te zenden naar ‘ontvangers’, die in een andere kamer zitten. De ontvangers tekenen het doorgekregen beeld en wie de meest gelijkende vorm tekent, wint!

Het ‘paranormaal proefje’ waarin iemand zijn tekening ‘zendt’ naar iemand anders

Voor een eerste opdracht vond ik een zoektocht door de paranormale wereld al een hele reis! Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Urenlang turen op zoek naar obscure referenties is monnikenwerk. Als het nieuwe eraf is, lijken paranormale teksten toch veel op normale teksten. Maar alles voor de wetenschap! Ik hoop dat er dankzij mijn zwoegen een mooie analyse kan worden gemaakt. En mijn student-assistentschap zit er nog lang niet op. Ik ben benieuwd langs welke zintuigen het mij verder zal leiden.