Als stagiaire heb ik de afgelopen maanden een voorproefje gekregen van het echte Volwassen Leven. Hartstikke leuk en leerzaam, maar het deed me ook beseffen dat ik mijn leven als student heerlijk vind. Vijf kleine dingen die ik heb gemist aan het student-zijn tijdens een half jaar stage lopen.

Je beseft pas wat je hebt, wanneer je het kwijt bent. Gelukkig ben ik mijn studentenleven nog niet écht kwijt en was mijn stage slechts een klein voorproefje. Want hoe tof en gezellig dat half jaar ook was en hoe veel ik ook heb geleerd, ik ben er toch achter gekomen dat ik graag nog even student blijf. Waarom? Nou, hierom.

1. Als het lekker weer is, kan je naar buiten

Even een situatie schetsen: Het kantoor waar ik stage liep, lag aan de schaduwkant van het gebouw. Er gingen dagen voorbij dat ik geen straaltje zonlicht zag. Soms verhuisde ik dan met mijn laptop naar het keukentje aan de andere kant van het gebouw. Beter, maar het nadeel was dan weer dat de WiFi niet zo ver reikte.

Oké, dit gaat niet op voor elke studie. Maar in veel gevallen zit je niet de hele dag in een collegezaal en is een groot deel van je leven zelfstudie. In dat geval kan studeren ook prima ’s avonds. Dus als je die paar colleges hebt gehad en de zon begint te schijnen, kan je lekker in een parkje gaan zitten. Of op een bankje voor de deur. Met je studieboek, desnoods.

2. Wanneer je zin hebt in een drankje…

…dan is er dus geen enkele reden om dat níet te doen. Vrijdagmiddagborrels op kantoor zijn ook best leuk, maar toch niet helemaal hetzelfde als de dinsdagavond op de borrel. Of donderdag. Of maandag. Kan het jou schelen.

3. Een oceaan aan vrije tijd

Met pijn in mijn hart denk ik terug aan alle keren dat ik heb moeten zeggen: “Nee sorry, kan niet. Stage. :(”

In theorie betekent een fulltime studie 40 uur per week studeren. Maar iedereen weet dat 28 uur voor één studiepunt wel erg ruim is genomen. Je hebt dus heel veel tijd over, en dat betekent dat je flexibel bent. Terrasje vanmiddag? Waarom niet? De UB is toch tot 00.00 uur open.

Whatsapp gesprek Stephanie Asajas

Een voorbeeld van ongeveer al mijn Whatsapp gesprekken. En nee, ik ging ook niet meer naar die borrel.

4. Boodschappen doen kan op elk moment

Ooit bedacht hoe fijn het is om niet vast te zitten aan een 9-tot-5 schema? Want wanneer doe je je boodschappen als je niet meer studeert? Juist, wanneer de rest van werkend Nederland dat ook doet: in het weekend. Hetzelfde geldt voor naar de kapper gaan. Of een spontaan dagje naar de Efteling. Lange wachtrijen en huilende kinderen gegarandeerd.

5. Vrijheid zonder (veel) verantwoordelijkheid

Vrijheid met een hoofdletter V. Eigenlijk is dit het allesomvattende puntje. Man, wat is het heerlijk om te kunnen gaan en staan waar je wil. Verantwoordelijkheid is best leuk. Maar soms is het ook wel fijn om te weten dat jij de enige bent die er last van zal hebt, wanneer je weer eens iets verkloot.

Wat vind jij het leukst aan student-zijn? Wat ga je missen aan het studentenleven?